Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η Οδύσσεια ενός έργου οδοποιίας.

Ο πολίτης πολλές φορές αδυνατεί ν’ αντιληφθεί (και δικαίως) γιατί ένα απλό έργο κατά κοινή λογική, δεν προχωράει με τους ρυθμούς που πρέπει. Καταλογίζει ευθύνες σε αυτούς που βλέπει, εμάς δηλαδή, αγνοώντας όλη τη γραφειοκρατία, τους πολλαπλούς δρόμους που πρέπει να κάνει ένα έργο μέχρι να ολοκληρωθεί και τη συνεχή αλλαγή νομοθεσίας στη χώρα μας.

Παρακολουθείστε γιατί ένα έργο όπως η βελτίωση του οδοστρώματος της Χρ. Σμύρνης, που ο δρόμος είναι επικίνδυνος, το κόστος του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο κι έχουμε εξαγγείλει εδώ και μήνες ότι θα ολοκληρωθεί, συνεχίζει ακόμη να εκκρεμεί.

Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι από την αρχή:

• Πέρυσι το καλοκαίρι μιλώ με την Περιφέρεια και αποδέχεται να χρηματοδοτήσει το έργο. Αμέσως μετά η Τεχνική μας Υπηρεσία ολοκληρώνει τη μελέτη.

• Στις 28/9/2015 το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει τη μελέτη του έργου και το στέλνει στην Περιφέρεια Αττικής.

• Στο τέλος του 2015 το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας

• Στις 20/1/2016 ο Δήμος διαβιβάζει το Τεχνικό Δελτίο του έργου στην Περιφέρεια

• Στις 22/4/2016 η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας εγκρίνει τη μελέτη και το Τεχνικό Δελτίο του Δήμου και το στέλνει για προγραμματική σύμβαση

• Εδώ λοιπόν έρχεται η αλλαγή του ΦΠΑ από 23% σε 24% με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για όλα τα έργα.

• Η Τεχνική Υπηρεσία αναγκάζεται ν’ αλλάξει τη μελέτη και τη σύμβαση και να τη φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο από το οποίο περνάει στις 28/6/2016, αυξάνοντας το ΦΠΑ σε 24%.

• Στις 14/7/2016 το περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίνει τη νέα μελέτη και τη στέλνει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

• Στις 21/7/2016 το Δημοτικό Συμβούλιο υπογράφει τη νέα σύμβαση και τη στέλνει για τελική υπογραφή στην Περιφέρεια

• Στις 5/8/2016 η Περιφέρεια Αττικής υπογράφει και το στέλνει στο Δήμο οριστικά για δημοπράτηση.

• Και τώρα κρατήστε την ανάσα σας: στις 8/8/2016 ψηφίζεται καινούριος νόμος από τη Βουλή για τα Δημόσια έργα που αλλάζουν όλες οι πρότυπες διακηρύξεις. Μέχρι σήμερα δεν έχει βγάλει το Υπουργείο τον τρόπο διακήρυξης και δημοπράτησης των νέων έργων και εμείς εξακολουθούμε να περιμένουμε.

Παραπάνω από ένα χρόνο μετά και αφού έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, εμείς είμαστε σε αναμονή, χωρίς δικές μας ευθύνες, αφού δεν καθυστερήσαμε πουθενά και η Χρυσοστόμου Σμύρνης συνεχίζει να είναι στα χάλια της.

Σας κούρασα, αλλά και οι πολίτες πρέπει να ξέρουν καμιά φορά τι τραβάμε μέχρι να ολοκληρωθεί ένα έργο και πόσες δυσμενείς συγκυρίες μπορεί να συμπέσουν που να μας κάνουν αφερέγγυους σε όσα λέμε.
--------------------------------------------------------------------------
Γιώργος Ιωακειμίδης - Δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη
--------------------------------------------------------------------------