Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Για ποια Δ.Ε.Θ. μιλάμε ;;;;

Τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την παρακολουθώ χρόνια. Έχει τύχει να παραστώ σε πολλά εγκαίνια και να την επισκεφθώ πολλές φορές. Ειδική την περίοδο μετά το 2000, η ΔΕΘ αποτέλεσε την αποθέωση του κρατισμού και της δημόσιας σπατάλης. 

Έχασε τον αμιγώς εμπορικό και οικονομικό χαρακτήρα της και μετατράπηκε σε μια αδικαιολότητη προβολή του Κράτους το οποίο διαφήμιζε τα όποια έργα του μέσα από πανάκριβα περίπτερα Υπουργείων, Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών και κρατικοδίαιτων εταιρειών. 

  
Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός κηρύσσει τα εγκαίνια και επισκέπτεται για ελάχιστα λεπτά τα πιο "πιασάρικα" περίπτερα των μεγαλύτερων Υπουργείων, υποσχόμενος "με αφορμή τη ΔΕΘ" νέα έργα κυρίως για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Όλα αυτά το πρώτο ΣΚ της Έκθεσης.

Γιατί το επόμενο ΣΚ ανήκει στον Αρχηγό της εκάστοτε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που συνήθως δίνει απαντήσεις στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που έγιναν το προηγούμενο ΣΚ και υπόσχεται και εκείνος τί θα κάνει για τη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία μόλις γίνει Πρωθυπουργός. 

Είναι ένα σκηνικό που τα τελευταία χρόνια έχασε την αξία του, την αξιοπιστία του και τη σημασία του. Το Κράτος δαπανά εκατομμύρια Ευρώ για να προβάλει ΤΙ ακριβώς;;; Κρατικοί υπάλληλοι μετακινούνται από τις υπηρεσίες τους για να στελεχώσουν τα περίπτερα και στο τέλος είναι όλοι ευχαριστημένοι γιατί η ΔΕΘ ήταν "η καλύτερη όλων των προηγουμένων". 

Αυτός ο ύμνος στον Κρατισμό πρέπει να σταματήσει. Η ΔΕΘ πρέπει να απεμπλακεί από το Κράτος, το Κόμμα (το όποιο Κόμμα) και τους νομείς και συνομιλητές της εξουσίας όποιας απόχρωσης. 

Αν συνεχίσει σε αυτόν τον κατήφορο, τότε σε λίγο η υποβάθμισή της θα είναι δεδομένη. Αν αλλάξει ρότα άμεσα, τότε μπορεί να ξαναγίνει το μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό γεγονός στα Βαλκάνια..
--------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης 
--------------------------------------