Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Καιρός να "σπάσουν τα ψαλίδια"..... στην Κυθηραϊκή τουριστική περίοδο....

Εδώ και πολλά χρόνια μια κοινή επιδίωξη και στόχος, όσων ασχολούνται με το σπορ του τουρισμού στα Κύθηρα,  ήταν  η όσο το δυνατόν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί.

Ως γνωστό το σύνηθες ήταν μια έξαρση προσέλευσης από το τέλος Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου και μετά ξαφνικά μια μαζική αποχώρηση και επαναφορά του νησιού στην μοναχικότητα και τον περιορισμό πάλι στην γνωστή πενιχρή πληθυσμιακή ρουτίνα. 

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν αρκετές, μάλλον αποτυχημένες προσπάθειες, αυτή η ρουτίνα να αλλάξει και να γίνει ένα βήμα μπροστά, έτσι ώστε να διαβούν τα Κύθηρα το στίγμα της "αγόνου", και να μετατραπούν σιγά-σιγά σε δημοφιλή προορισμό
.


Η φετεινή προσπάθεια, με το μεγαλύτερο και βασικό μερίδιο της να ανήκει στην δημοτική αρχή, φαίνεται ότι επιτέλους απέδωσε κάποιους καρπούς και έτσι δειλά-δειλά η θερινή περίοδος ξεκίνησε νωρίς σχεδόν από αρχές Ιουνίου η ίσως και κάπως νωρίτερα και φάνηκε ότι επεκτεινόταν, έχοντας ακόμη αρκετό κόσμο στο τέλος Αυγούστου και το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου και ίσως και ακόμα καθώς τα αεροπλάνα δεν έπαυσαν να φθάνουν γεμάτα ιδιίως με ξένους επισκέπτες.

Το αστείο είναι ότι αυτό δεν φάνηκε να γίνεται αντιλητπό από ορισμένους "επαγγελματίες" του νησιού, η μάλλον κάποιους που θέλουν να νομίζουν ότι είναι επαγγελματίες.

Συνηθισμένοι να διαβιούν την φούρια του ενός μηνός και να αναπαύονται τους υπόλοιπους 11, αρπάζοντας ότι περισσότερο μπορούν αυτό τον ένα μήνα με το μάνα εξ ουρανού, κλείδψσαν τις επιχειρήσεις τους μόλις άρχισαν να αποχωρεί η μεγάλη μάζα των επισκεπτών περίπου τέλος Αυγούστου.

Έτσι παρουσιάστηκε το φαινόμενο οι επισκέπτες να βρίσκουν εστιατόρια και ταβέρνες κλειστές, μαγαζιά με τουριστικά είδη με κατεβασμένα ρολλά, παραλίες με τις ξαπλώστρες έρμαιες, χωρίς καντίνες και άλλα τέτοια φαιδρά και ωραία στην γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα και κοκκινίζει η σταφυλή και θάλλει η ελαία....

Στο σημείο αυτό είναι λογικό φυσικά να εξαιρέσουμε τους έντιμους και πάντα πρόθυμους επαγγελματίες που πιστοί στο επάγγελμα τους κράτησαν τα προσχήματα και περισώζουν όποια αξιοπρέπεια εναπομένει σε αυτό το νησί, παραμένοντας ανοιχτοί και εξυπηρετώντας τους εκατοντάδες επισκέπτες που βρίσκονται ακόμα επάνω στο νησί.


Κάποτε σε αυτό τον τόπο πρέπι να γίνει ένα μητρώο επαγγελματιών κανονικών και να στιγματισθεί κανονικά το σμήνος των αρπακτικών που λυμαίνονται το νησί μια ορισμένη περίοδο εις βάρος των σωστών επαγγελματιών και εις βάρος της φήμης του νησιού.
Και αυτό εάν ουσιαστικά επιθυμούμε το νησί να προχωρήσει μπροστά και λόγω του ηπίου κλίματος του να θεωρηθεί πλέον δημοφιλής τουριστικός προορισμός, που θα δίνει δουλειά για 4 η για 6 η και περισσότερους μήνες σε δεκάδες ανθρώπους και θα βοηθήσει στην πραγματική ανάταξη της οικονομίας του νησιού.

Τα πολλά διασπασμένα σωματεία μέσων φιλοξενίας, ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια, καθώς και η ανυπαρξία ενιαίου συλλόγου επαγγελματιών εστίασης, επιτρέπουν στον κάθε πειρατοεπαγγελματία να αλωνίζει, να κερδίζει και στο τέλος να την κοπανάει σαν περαστικό τρυγόνι για άλλες κομπίνες....

Και μία συμβουλή προς τις μισθώτριες αρχές των κοινοχρήστων χώρων, εγχώριο περιούσία και δημοτική αρχή: "Ελέγξτε πάλι τα υπογεγραμμένα συμβόλαια με τους μισθωτές σας και φροντίστε ώστε να πληρούν όλους τους συμφωνηθέντες όρους και τις χρονικές τους υποχρεώσεις". Διότι και οι μισθωτές αυτοί αποτελούν μέρος του όλου παζλ που παρουσιάζεται στα μάτια του κάθε επισκέπτη. Και όταν σε αυτό το παζλ παρουσιάζονται μεγάλα κενά ο επισκέπτης βλέπει μια καρικατούρα αντί για την πραγματική εικόνα που είναι τελείως διαφορετική.

Την εικόνα αυτή μεταφέρει στις εντυπώσεις του και στα γραπτά του στα κοινωνικά δίκτυα και στα δίκτυα του τουρισμού και αυτό αποτελεί ένα μόνιμο και αδιαπέραστο τείχος για τα βήματα μπροστά που κάθε ένας από εμάς ονειρέυεται εδώ και πολλά χρόνια....

Καιρός πια να "σπάσουν" τα ψαλίδια και να πεταχτούν στα άχρηστα, αυτά που τόσα χρόνια συντελούν στην διατήρηση του θεσμού .... ΑΓΟΝΟΣ....!!!!!!
--------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------