Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ερώτηση για τις Επιτροπές Εξετάσεων Ειδικότητας που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα,  αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα, κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος στον Υπουργό Υγείας.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρουν πως «η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εν κρυπτώ και χωρίς να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους δημιούργησε τις νέες επιτροπές εξετάσεων για τις ειδικότητες των νέων γιατρών», ο κ. Κατσαφάδος κάνει λόγο για κατάλυση της αξιοκρατίας από τη στιγμή που «επιχειρείται η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας για τοποθέτηση ημετέρων στις επιτροπές εξετάσεων των ιατρικών ειδικοτήτων.» 


Επισημαίνει ακόμη, ότι η όλη διαδικασία προκάλεσε πολλαπλές παραιτήσεις μελών, μεταξύ των οποίων και την παραίτηση του καθηγητή Δ. Λουτράδη , ο οποίος σε έγγραφη επιστολή του αναφέρει ότι αντικαταστάθηκε από κάποιον νεότερό του που δεν κατείχε θέση Διευθυντή σε Πανεπιστημιακή Κλινική.

Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος ερωτά μεταξύ άλλων τον αρμόδιο Υπουργό, με ποια κριτήρια διορίστηκαν τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων Ειδικοτήτων και για ποιο λόγο άλλαξε η διαδικασία η οποία ίσχυε ως σήμερα, καθώς και με ποιο τρόπο επελέγησαν τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων Ειδικότητας για τη Γυναικολογία.

 Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σύγχυση έχει προκληθεί στην ιατρική κοινότητα για τον τρόπο που επελέγησαν οι Επιτροπές Εξετάσεων Ειδικοτήτων. Όπως αναφέρεται η επιλογή των μελών έγινε πολλές φορές εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να λάβουν την έγκριση του ΚΕΣΥ, αλλά ούτε των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Επιτροπής Εξετάσεων Ειδικότητας για τη γυναικολογία, όπου η επιτροπή διορίστηκε άρον άρον και τα νέα ονόματα των εξεταστών για τις εξετάσεις ειδικότητας δημοσιοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή, ακόμα και χωρίς να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Η όλη διαδικασία προκάλεσε πολλαπλές παραιτήσεις μελών, μεταξύ των οποίων και την παραίτηση του καθηγητή Δ. Λουτράδη, ο οποίος ενώ ήταν πρόεδρος στο παρελθόν αντικαταστάθηκε, με κάποιον ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο ίδιος σε έγγραφη επιστολή του, ήταν νεότερός του και δεν κατείχε θέση Διευθυντή σε Πανεπιστημιακή κλινική.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, τοποθετήθηκαν μέλη που δεν είναι από Αθήνα, χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια να διοριστεί κάποιος καθηγητής από Αθήνα.

-Επειδή, ο τρόπος επιλογής των μελών των Επιτροπών Εξετάσεων Ειδικότητας αποφασίστηκε από το ΚΕΣΥ το 2010 και η διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα από το 2010 ως και το 2014,
-Επειδή, το να επιχειρείται η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας για τοποθέτηση ημετέρων στις επιτροπές εξετάσεων των ιατρικών ειδικοτήτων καταλύει κάθε λογική αξιοκρατίας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.            Με ποια κριτήρια διορίστηκαν τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων Ειδικοτήτων; Για ποιο λόγο άλλαξε η διαδικασία, η οποία ίσχυε ως σήμερα;
2.            Ειδικότερα, με ποιο τρόπο επελέγησαν τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων Ειδικότητας για τη Γυναικολογία;
3.            Για ποιο λόγο διορίστηκε καθηγητής από την Πάτρα, για εξετάσεις στην Αθήνα; Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια να βρεθεί καθηγητής από την Αθήνα;
4.            Πώς δικαιολογούνται οι πρωτοφανείς αλλεπάλληλες παραιτήσεις μελών της Επιτροπής;

Πειραιάς 29 Ιουνίου 2016
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
 Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων