Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Νέο χτύπημα από το χαλάζι σάρωσε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, παγωμένες οι εκτιμήσεις ζημιών λόγω απεργίας εκτιμητών του ΕΛΓΑ

Πλημμύρες, καταστροφές και πολλά προβλήματα άφησαν πίσω τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την Τρίτη, 29 Ιουνίου, σε πολλές περιοχές της χώρας. Οπωροφόρα δέντρα, σιτηρά, βαμβάκια, κηπευτικά είναι κάποιες από τις καλλιέργειες που χτύπησε η έντονη χαλαζόπτωση. Την ίδια στιγμή οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ συνεχίζουν την απεργία τους, αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις εκτιμήσεις από τις ζημιές από την κακοκαιρία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγροτικών συλλόγων ανέρχονται σε πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα σε όλη τη χώρα φυτικής παραγωγής και αντίστοιχα μεγάλες ζημιές στη ζωική παραγωγή. Ακόμη και όταν ξεκινήσουν οι εκτιμητές το έργο τους θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί λόγω του μεγάλου όγκου των ζημιών.


Τρίκαλα
Ένα ξαφνικό μπουρίνι τις μεσημβρινές ώρες που συνοδεύτηκε από χαλάζι, διάρκειας μισής ώρας, προκάλεσε ολοκληρωτική ζημιά σε αγροτικές καλλιέργειες παραγωγών του νομού μας. Η χαλαζόπτωση ήταν έντονη και «χτύπησε» αγροτικές καλλιέργειες σε Γόμφους, Λυγαριά, Παλαιομονάστηρο, Φήκη, Πηγή και άλλες κοντινές περιοχές. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκης καταστράφηκαν ολοκληρωτικά δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, μηδική, καλαμπόκια, κηπευτικά, σιτηρά, ζαρζαβατικά κ.α. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ από αύριο κιόλας να βγουν στα χωράφια για να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών. Ειδικά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γόμφων, κάτοικοι και αγρότες κάνουν λόγο για «μία χαμένη καλλιεργητική χρονιά σε παραγωγή που ήταν έτοιμη προς συγκομιδή (καρπούζια, πεπόνια και δενδρώδη) αλλά και σε καλλιέργειες “που δεν μπορούν να σωθούν όπως τα αμπέλια, το βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες», ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γόμφων Θανάσης Ποντίκας.

Καρδίτσα
Περισσότερα από 10.000 στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καπνών και πιπεριάς βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας το απόγευμα της Τρίτης στο Δήμο Σοφάδων στην Καρδίτσα. Οι παραγωγοί μιλούν για πρωτόγνωρη σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης και χαρακτηρίζουν ολοκληρωτική την καταστροφή στις καλλιέργειές τους. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας οι καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τη χαλαζόπτωση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η χαλαζόπτωση έπληξε περισσότερο το Μελισσοχώρι, το Δασοχώρι και την Αμπελο.

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ταξιάρχης Ευαγγελογιάννης. Ο κ. Ευαγγελογιάννης σε σχετική του δήλωση ζητά την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να γίνει άμεσα η αποτίμηση της καταστροφής και στη συνέχεια να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Αναλυτικά: «Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από το χαλάζι έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους αγρότες. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρωτικές. Η έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων αποτελεί αυτονόητο αίτημα και δικαίωμα των αγροτών με δεδομένο ότι η απώλεια της παραγωγής τους στερεί τη δυνατότητα να καλύψουν ακόμη και το κόστος παραγωγής. Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα. Πρόκειται για τεράστια καταστροφή και για αυτό ζητούμε την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ ώστε να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις. Ως δημοτική αρχή θα κινηθούμε ώστε να υπάρξουν άμεσες, γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις».

Φθιώτιδα
Ισχυρή καταιγίδα έπληξε, όμως, το απόγευμα και την Φθιώτιδα. Εκτός από την καταρρακτώδη βροχή κατά τόπους έπεσε χαλάζι, ενώ οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι δημιούργησαν ένα ασφυκτικό τοπίο. Ακόμη δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες αναφορές, αλλά είναι βέβαιο ότι η χαλαζόπτωση έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και οπωροκηπευτικά στην ευρύτερη περιοχή του νομού.

Ξάνθη
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα χτύπησαν το μεσημέρι και την Ξάνθη, όπου δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκε και έντονη χαλαζόπτωση που είχε διάρκεια αρκετά λεπτά. Βροχή και χαλάζι συνοδεύτηκαν από ισχυρούς ανέμους ανά διαστήματα, ενώ αμέσως μετά το ξαφνικό μπουρίνι ο ήλιος επέστρεψε και πάλι στην θέση του.
---------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
---------------------------