Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ένταξη 100 νέων περιοχών στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000»

Σε διαβούλευση προτάσεις για κωδικοποίηση όλης της δασικής νομοθεσίας.
 
Με εκατό νέες περιοχές συμπληρώθηκε το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της Ελλάδας, ώστε να θεωρείται επαρκές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά την προστασία τόσο των οικοτόπων όσο και των ειδών (χλωρίδας - πανίδας) κοινοτικού ενδιαφέροντος. Οι προτάσεις νέων περιοχών καλύπτουν έκταση που ανέρχεται σε  1.590.738 εκτάρια και καλύπτει περίπου 0,36% της χέρσου και 17% των εθνικών χωρικών υδάτων. Το υφιστάμενο Δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 419 περιοχές, οι οποίες καταλαμβάνουν 27,2% των χερσαίων περιοχών και 6,12% των χωρικών υδάτων. 
Ειδικότερα, με βάση μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ - έργο εποπτείας), αλλά και άλλες τεκμηριωμένες μελέτες και χρησιμοποιώντας κατάλληλα κριτήρια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέληξε σε μια πρόταση για ένταξη εκατό νέων περιοχών Natura 2000, η οποία θα παραμείνει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ έως τις 22 Ιουλίου.

Οι προτάσεις αφορούν σε 68 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), 32 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και μία περιοχή που προτείνεται ταυτόχρονα ως ΤΚΣ και ΖΕΠ. Ορισμένες περιοχές προτείνονται ως επεκτάσεις υφιστάμενων Natura και ορισμένες ως νέες περιοχές. Στην ιστοσελίδα υπάρχει συγκεντρωτικός πίνακα των προτεινόμενων περιοχών με τα χαρακτηριστικά τους, χάρτης του συνόλου των περιοχών καθώς και της κάθε περιοχής ξεχωριστά σε μορφή εικόνας και χάρτες των προτάσεων σε GIS.   

Οι προτεινόμενες προς ένταξη περιοχές αφορούν κατά κύριο λόγο το θαλάσσιο τμήμα του Δικτύου Natura 2000. Σε ό,τι αφορά στις ΖΕΠ, βασικό άξονα της πρότασης αποτελούν οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας.

Η επιλογή συνάδει με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο πρόσφατα σε απόφασή του αναγνώρισε καθεστώς θεσμικής προστασίας για τις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά, αντίστοιχο με εκείνο των ΖΕΠ. Δεν προτείνονται χερσαίες περιοχές ως ΖΕΠ καθώς σύμφωνα με απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων το Νοέμβριο 2011 το δίκτυο των χερσαίων ΖΕΠ της Ελλάδας θεωρείται επαρκές.

Συνολικά, ο αριθμός και η έκταση των περιοχών που προτείνονται ως νέες περιοχές Natura 2000 έχει ως εξής:
* 39 χερσαίοι Τόποι Κοινοτικής Σημασίας, έκτασης 47.433 εκταρίων
* 28 θαλάσσιοι Τόποι Κοινοτικής Σημασίας, έκτασης 1.011.293 εκταρίων
* 32 Ζώνες Ειδικής Προστασίας, έκτασης 844.343 εκταρίων
* ένας θαλάσσιος ΤΚΣ - ΖΕΠ , συνολικής έκστασης 1.978.755 εκταρίων

Εκτιμάται ότι με τις συγκεκριμένες προτάσεις καλύπτεται επαρκώς το χερσαίο Δίκτυο Natura 2000 της χώρας. Σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο, θα πραγματοποιηθεί νέα αξιολόγηση σε επίπεδο βιογεωγραφικής ζώνης.

Τα σχόλια της διαβούλευσης αποστέλλονται στο e-mail: new.natura@prv.ypeka.gr

Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας

Σε δημόσια διαβούλευση ετέθησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι προτάσεις για Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020». Τα σχετικά αρχεία έχουν αναρτηθεί στον ιστοχώρο http://www.kodikopoiisi-dasikis-nomothesias.gr. Η δυνατότητα για την υποβολή των σχολίων - παρατηρήσεων θα διαρκέσει ως τις 6.7.2016.
----------------------------------
Πηγή:  Το ΒΗΜΑ
----------------------------------