Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ και ΑΔΜΗΕ: ΕΝΑ "ΝΑΙ" και ΔΥΟ "ΙΣΩΣ"

Ένα ΝΑΙ και δύο ΙΣΩΣ απεκόμισε η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη, και τον Πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, Μανώλη Κορονιωτάκη, την περασμένη Τετάρτη. 

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε να προωθήσει άμεσα τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Βοιών, που εκκρεμεί από το 2003, ενώ ο κ. Κορονιωτάκης δεσμεύθηκε να εξετάσει ΑΜΕΣΑ δύο εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, προκειμένου να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα της εγκατάστασης πυλώνων υψηλής τάσης κατά μήκος της χερσονήσου του Μαλέα. 


Περιμένουμε και τις κινήσεις του Δήμου Μονεμβασίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς την κατεύθυνση αυτή.

Παραθέτουμε το πλήρες Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΚΩΝΩΝ
ΑΤΤΙΚΗΣ
29/05/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη, 25/05/2016, η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος , με θέμα τη Γραμμή Μεταφοράς: Διασύνδεση ΕΡ 150Kv 2x200ΜVA (2x140MW) Κρήτη - Πελοπόννησος .

Στη συνάντηση συμμετείχαν:
- ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Πάνος Σκουρλέτης
- ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανώλης Κορονιωτάκης
- ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Υπουργού, κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος
- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, κ. Σταύρος Αραχωβίτης

ενώ εκ μέρους της Ομοσπονδίας παρευρέθησαν:
- Καλλιόπη Λιβανού, Γραμματέας
- Πόπη Νεστορίδου Μεϊμέτη, μέλος ΔΣ
- Ηλίας Μιχαλέττος, αναπλ. μέλος ΔΣ
- Ειρήνη Καλογερίνη, αναπλ. μέλος ΔΣ
- Παναγιώτης Τριπόντικας, μέλος Συλλόγου Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα»
- Σπύρος Γεράρδης, μέλος Συλλόγου Αγιονικολαϊτών «ο Καβομαλιάς»
- Σπύρος Πετρολέκας, χωροτάκτης – πολεοδόμος, τεχνικός σύμβουλος Ομοσπονδίας

Στην ατζέντα της συζήτησης ετέθησαν τα παρακάτω θέματα:

• Ετέθησαν υπόψιν των αρμοδίων οι σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την προτεινόμενη χωροθέτηση της εναέριας γραμμής μεταφοράς από Συκιά έως «Παλαιόμανδρες», δια μέσου της χερσονήσου του Μαλέα, καθώς και το ότι βάσει της συγκεκριμένης χωροθέτησης ανατρέπεται πλήρως το προτεινόμενο αναπτυξιακό μοντέλο για την περιοχή, όπως περιγράφεται μέσα από το ΣΧΟΟΑΠ Μονεμβασίας και τον ΓΠΣ Βοιών.

• Συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις με τις παρακάτω παραμέτρους:
- η υποβρύχια καλωδίωση να μην ξεκινά από την περιοχή «Παλαιόμανδρες» στην άκρη του Μαλέα, αλλά να ξεκινά σε κάποιο σημείο βορειότερα, από τη δυτική παραλιακή ζώνη του δήμου Μονεμβασίας , παρακάμπτοντας τη χερσόνησο του Μαλέα κι αν απαιτηθεί να γίνει αντιστάθμιση στα Αντικύθηρα
- η διαδρομή από το συγκεκριμένο σημείο της υποβρύχιας καλωδίωσης έως τον υποσταθμό Μολάων να γίνει υπόγεια, ακολουθώντας την αντίστοιχη επαρχιακή οδό
Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανώλης Κορονιωτάκης, δεσμεύθηκε να διερευνήσει άμεσα τα ανωτέρω εναλλακτικά σενάρια και να μας ενημερώσει γραπτώς για τη βιωσιμότητά τους, από άποψη τεχνικής εφαρμογής και κόστους.

• Μας γνωστοποιήθηκε η αναγκαιότητα του έργου , το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα και η εξασφαλισμένη πίστωση υλοποίησής του.

• Από τον κ. Υπουργό ζητήθηκε η άμεση θεσμοθέτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Βοιών, που εκκρεμεί από το 2003, πράγμα για το οποίο και δεσμεύθηκε.

• Από την πλευρά της Ομοσπονδίας επισημάνθηκε ότι το οποιοδήποτε «εθνικό συμφέρον» δεν θα πρέπει να παρακάμπτει σοβαρότατατες περιβαλλοντικές παραμέτρους, αλλά ούτε τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας ολόκληρης περιοχής, ούτε και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει θέληση.

• Στον Υπουργό παραδόθηκε κείμενο υπογραφών για τη σωτηρία του Μαλέα, μια πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών του Τόπου,, το οποίο υπογράφεται από πλήθος Βατικιώτικων και Λακωνικών και Πελοποννησιακών συλλόγων και φορέων, αλλά και από συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Τέλος, θεωρούμε για τα περαιτέρω, αναγκαία και επιβεβλημένη τη συμμετοχή του Δήμου Μονεμβασίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε από κοινού δράση για το καλό του τόπου μας και την αποτροπή του «εγκλήματος» που έχει δρομολογηθεί με την υλοποίηση του παραπάνω project.

Ο Πρόεδρος............................. Η Γραμματέας
Νίκος Αλειφέρης......................Καλλιόπη Λιβανού