Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Εγκαίνια CITRONNE-Πόρος Robert A. McCabe Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια, 1954-64

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ                            
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                26/04/2016

Εγκαίνια CITRONNE-Πόρος Robert A. McCabe - Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια, 1954-64

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια, 1954-64» του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe, το Σάββατο 23 Απριλίου στις 8 μμ, στην γκαλερί CITRONNE, στον Πόρο. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολλοί φιλότεχνοι και ανάμεσα τους ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Α.Ε. κος David D. Pearce, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Α.Ε. κος John Kittmer, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κος Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Πόρου κος Γιάννης Δημητριάδης, ο τέως Υπουργός Παιδείας κος Γιώργος Καλός και πολλοί άλλοι.

Με κέντρο την θάλασσα, μέσα από το μαυρόασπρο φιλμ, οι φωτογραφίες της έκθεσης «Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια, 1954-64»του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe, αποτυπώνουν το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Μεταπολεμικής Ελλάδας. Τα ξύλινα καΐκια, έκφραση μιας τέχνης από άλλους καιρούς, αποπνέουν την σχέση του ανθρώπου με την θάλασσα, ανακαλούν το παρελθόν και εγείρουν την νοσταλγία για ένα άλλο τρόπο ζωής.

Τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν στον «Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών» που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ναυτική μας παράδοση, να σώσει ό,τι έχει απομείνει από τα καΐκια που κατακρεουργήθηκαν βάναυσα, ό,τι έχει επιζήσει από τα παραδοσιακά καρνάγια που παλεύουν να επιβιώσουν.

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων κος Χατζηπέρος, σαν πρώην Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και άνθρωπος της θάλασσας, στηρίζουν τη Ναυτική Παράδοση και Τέχνη. Η  Π.Ε. Νήσων έχει αποστείλει έγγραφο με πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για την δημιουργία σχολής καραβομαραγκών στις Σπέτσες.