Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Εληξε η απεργία των δημοσιογράφων - Η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της μιλά για «τροποποίηση» του αγώνα

Το τέλος της απεργίας των δημοσιογράφων σηματοδοτεί και επίσημα η ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Μ. Τρίτης η ΠΟΕΣΥ, καθώς τα σωματεία του κλάδου αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων, με ισχύ από τις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Είχε προηγηθεί η μετάδοση από τον Σκάι ειδήσεων και ρεπορτάζ, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο, ενώ την Μ. Τρίτη εκδόθηκαν σε ψηφιακή μορφή η εφημερίδα «Καθημερινή» και η αθλητική εφημερίδα «Sportday».


Κυκλοφόρησαν οι εφημερίδες «ΚόντραNews» και «Μακελειό» ενώ μετέδειδαν ειδήσεις και το σύνολο σχεδόν των ιντερνετικών μέσων.

Το πρωί της Μ. τρίτης προηγήθηκε η άκαρπη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τα σωματεία των δημοσιογράφων, όσον αφορά κυρίως στην κατάργηση του αγγελιόσημου, ενώ πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί διεμήνυαν στην ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ ότι θα ακολουθούσαν το παράδειγμα του Σκάι.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

«Μετά την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, την επιτυχημένη, μέχρι σήμερα, πορεία της απεργίας μας, η οποία απέδειξε τόσο τη συνοχή όσο και την αποφασιστικότητα του κλάδου, συνολικά, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη της κοινωνίας για έγκυρη, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση στις δύσκολες συγκυρίες που διανύει το σύνολο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, ύστερα από κοινή σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ με τις Ενώσεις μέλη της και άλλες Ενώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα από σήμερα Μεγάλη Τρίτη στις 17:00,  με την ακόλουθη μορφή:

1) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:
[α] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.
[β] Εκτύπωση κοινού πρωτοσέλιδου για όλες τις εφημερίδες, με ρητή διατύπωση των θέσεων του κλάδου,  κατά το πρότυπο, που θα δοθεί σε αυτούς από την ΠΟΕΣΥ, και προβολή των θέσεών μας σε δισέλιδο - στις μικρού σχήματος και ολοσέλιδου  - στις μεγάλου.

2) Για τους ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ)
[α] Μετάδοση σε όλα τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές μονόλεπτου μηνύματος της Ομοσπονδίας.
[β] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

3) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:
[α] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.
[β] Ανάρτηση BANNER και LINK που θα παραπέμπει στον ιστότοπο της ΠΟΕΣΥ, κατά το πρότυπο, που θα δοθεί σε αυτούς από την Ομοσπονδία.
Συνεχίζουμε και διεκδικούμε αμετακίνητα:
• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρο χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης
Αύριο Μ .Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και των προέδρων των Ενώσεων, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Ακαρπη η συνάντηση Κατρούγκαλου-ΕΣΗΕΑ-ΠΟΕΣΥ

Ολοκληρώθηκε, το πρωί της Μ. Τρίτης, η τριμερής συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αποτελούμενης από τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την κοινωνική ασφάλιση Τάσο Πετρόπουλο, με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για το αγγελιόσημο. 

Μετά από τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσπάθησε να υπερασπίσει το αγγελιόσημο ως οιωνεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο. Όπως είπε, «στο πλαίσιο μίας θεολογικής εμμονής, οι δανειστές μας επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου και, γι' αυτό το λόγο, καλέσαμε τη σημερινή συνάντηση, ώστε να δούμε πως, ενόψει της νομοθετικής κατάργησης, μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι διάσωσης του σχετικού πόρου, μέσω μίας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού και των σωματείων των εργαζομένων».  

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, «αλλά με τη δήλωση και από τις δύο πλευρές μίας διάθεσης να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εργασίας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.

Το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ μαζί με τους εκπροσώπους όλων των σωματείων των εργαζομένων στον Τύπο για να καθορίσουν την στάση του κλάδου.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, (ΕΙΤΗΣΕΕ) σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να συζητήσει την πρόταση της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Τα σωματεία των εργαζομένων από την πλευρά τους κάνουν λόγο για πρόταση της κυβέρνησης η οποία βρίσκεται στον αέρα, ζητώντας να παραταθεί η εισφορά του αγγελιόσημου ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή.

Το μεσημέρι αναμένεται να διεξαχθεί διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των σωματείων των εργαζόμενων προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η απεργία στα ΜΜΕ.

Χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, απηύθυναν πρόσκληση για συνάντηση στους συνδικαλιστικούς φορείς των δημοσιογράφων και των ιδιοκτητών ΜΜΕ, για την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής.
  
Όπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
  
Για παράδειγμα, όπως πρόσθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».
  
Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, «λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος».
  
Ο υπουργός Εργασίας έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα των δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Επειδή θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει αύριο σε μία τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το ως κοινωνικό πόρο».
----------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
----------------------------