Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Συνταγή ΕΣΠΑ σκέφτονται στο ΥπΑΑΤ για Σχέδια Βελτίωσης, Νέους Αγρότες

Η καταβολή των προκαταβολών στους επενδυτές σε έναν καταπιστευτικό λογαριασµό απ' όπου εν συνεχεία θα αντλούνται τα χρήματα για την πληρωµή τιµολογίων χωρίς την έκδοση εγγυητικών επιστολών όπως πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, εξετάζουν στο ΥπΑΑΤ, όπως είχε αναφέρει υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου σε πρόσφατη παρουσίαση του νέου ΠΑΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020. 

  
Σύμφωνα με δήλωση του Προιστάμενου των Υπηρεσιών Διαχείρισης των Προγραμμάτων του ΥπΑΑΤ κ. Νικόλαου Μανέτα αλλά και ανάλογη δήλωση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χαράλαμπου Κασίμη, το Ταµείο Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας της περιόδου 2007-2013 δεν πέτυχε τον σκοπό του, που ήταν να βοηθήσει τους αγρότες να εξασφαλίσουν ευκολότερη πρόσβαση σε κονδύλια που θα τους επέτρεπαν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Κατά την παρουσίαση του ΠΑΑ 2014 - 2020 στις 23/3 στο ΙΓΕ, ο Προιστάμενος των Υπηρεσιών Διαχείρισης των Προγραμμάτων του ΥπΑΑΤ κ. Ν. Μανέτας είχε δηλώσει: «Θα δούµε πώς το εφαρµόζουν στα προγράµµατα του ΕΣΠΑ και αν πετυχαίνει δεν βρίσκω τον λόγο να µην το υλοποιήσουµε και στην Αγροτική Ανάπτυξη». 

Τη συγκεκριμένη «πατέντα» είχε προαναγγείλει προς εφαρμογή κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ο υφυπουργός Οικονοµίας, Αλέξης Χαρίτσης πριν από περίπου δύο μήνες, ενώ κατά την παρουσίαση στο ΙΓΕ είχε σχολιάσει επίσης ο κ. Ευστάθιος Τσιάτουρας, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ: «Πρέπει να μιλήσουμε με το Υπουργείο Οικονομίας να δούμε πως το έχουν στο μυαλό τους και υπό ποιες προϋπόθεσεις ώστε να το εφαρμόσουμε και εμείς». 

Στην συνέχεια ο ίδιος είχε προσθέσει ότι εκτός από τις αλλαγές στα χρηματοδοτικά εργαλεία οι αιτήσεις για τα προγράμματα και τις δράσεις του ΠΑΑ 2014-2020 όπως στην περίπτωση των Σχεδίων Βελτίωσης ή της Εγκατάστασης Νέων Γεωργών θα γίνεται µόνο ηλεκτρονικά όπως ήδη υλοποιείται στην περίπτωση του ΕΣΠΑ.
--------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------------