Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Σε παλιότερα άρθρα [Νομικά-Επίλεκτα : “Η παιδική πορνογραφία και η νομοθεσία”, “Ηλεκτρονικό έγκλημα, Πορνογραφία Ανηλίκων, Διώξεις και The possession of child pornography in Europe”] τονίστηκε ο κίνδυνος εμπλοκής σε διώξεις για παιδική πορνογραφία, εκτός από τους πραγματικά ενόχους, πολλών άσχετων, εξ αιτίας της σπουδής και των υπερβολών στις καταδιώξεις (κατά δικαίων και αδίκων) και των σοβαρότατων συνεπειών, που επέρχονται σε βάρος των κατηγορουμένων  για παράβαση του νόμου περί παιδικής πορνογραφίας.
 
 
Σκοπός του νόμου, που τροποποιήθηκε και έγινε αυστηρότερος (κατά το τέλος του 2007), είναι η αποτελεσματική προστασία του παιδιού από τις επιθέσεις αδίσταχτων και διεστραμμένων κακοποιών. Η Ελληνική Νομοθεσία ακολουθώντας τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, προσπάθησε να εναρμονιστεί (καθ’ υπερβολή) και ως προς αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα με τις νομοθεσίες των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερβαίνοντας, ως συνήθως, το μέτρο.
 
Η νομοθεσία αυτή χρησιμοποιήθηκε (και μάλλον εξακολουθεί να χρησιμοποιείται) καταχρηστικά, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται, εκτός από τους ενόχους, πλείστοι άσχετοι, που ούτε διανοήθηκαν να διαπράξουν εγκλήματα παιδικής πορνογραφίας.
 
Μετά τις πρώτες υπερβολές και την καταδίωξη πολλών αθώων (όπως κάποιου συνταξιούχου, που είχε διωχθεί άδικα σα δήθεν μέλος “κυκλώματος παιδεραστών”, με …παγκόσμια εμβέλεια) φαίνεται σα να κόπασαν κάπως οι υπερβολές της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 
Σε αντίθεση με τις μυθιστορηματικές αναφορές και αναληθείς δηλώσεις του παρελθόντος, ο  Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας δήλωσε (την 03.05.2014), ότι στη χώρα μας δεν παράγεται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Πρόκειται για θετική δήλωση, που συμβάλλει στον περιορισμό των υπερβολών, χωρίς να τις εξαλείφει, εξ αιτίας των οποίων διασυρόταν η Χώρα μας σαν “άντρο” της παιδικής πορνογραφίας, με πλήθος κατηγορουμένων ως “παραβατών” της αυστηρής νομοθεσίας, που διώκει κυρίως τους παραγωγούς, αγοραστές, κατόχους και διακινητές τέτοιου υλικού.
 
Σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 97 § 1, εδαφίου α΄, του Συντάγματος, που προβλέπει τα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια (που συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές και λαϊκούς δικαστές - ενόρκους) σαν αρμόδια για την εκδίκαση των κακουργημάτων, οι υποθέσεις σχετικά με τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιδικής πορνογραφίας (που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος) είχαν αφαιρεθεί από την αρμοδιότητα αυτών των Δικαστηρίων και ανατέθηκαν στα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων, που συγκροτούνται από τακτικούς Δικαστές (Εφέτες).
 
Μετά από νέα τροποποίηση του νόμου, τα κακουργήματα αυτά δικάζονται πάλι από τα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, με εξαίρεση όσα ήδη είχαν προσδιοριστεί για να δικαστούν από τα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων.
 
Τα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων επέβαλαν υπερβολικές ποινές (συνήθως έξι και οκτώ ετών) σε βάρος των κατηγορουμένων για παράβαση της νομοθεσίας περί πορνογραφίας ανηλίκων, με στήριγμα την κατάθεση ενός μάρτυρα αστυνομικού, που ανέφερε όσο περισσότερα αρνητικά μπορούσε εναντίον του κατηγορουμένου, καθώς και με “έκθεση πραγματογνωμοσύνης” της αρμόδιας Αστυνομικής Υπηρεσίας (ΔΕΕ), η οποία ανέλυε τα δεδομένα των δίσκων των ηλεκτρονικών υπολογιστών του κατηγορουμένου, κατά τον ίδιο αρνητικό τρόπο.
 
Εξ αιτίας του είδους του συγκεκριμένου κακουργήματος (επειδή στρέφεται εναντίον των ανηλίκων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών), τα ποινικά Εφετεία, πρώτου και δευτέρου βαθμού (Τριμελή και Πενταμελή), εξαντλούσαν την αυστηρότητά τους κυρίως σε βάρος των αδύνατων οικονομικά, που δεν είχαν τα μέσα ν’ αντικρούσουν τις αρνητικές γι’ αυτούς μονομερείς “εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης” της αστυνομίας και τις προκατειλημμένες ένορκες καταθέσεις των αστυνομικών.
 
Με την εκ νέου υπαγωγή αυτών των, πράγματι, ευαίσθητων υποθέσεων στα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, υπάρχει ελπίδα να εκδίδονται όχι αυστηρές και άδικες αποφάσεις, αλλά σωστές και ανάλογες με τη βαρύτητα της πράξης, χωρίς την υπερβολή εκ του αντικειμένου του αδικήματος.
 
Αυτές οι σύντομες επισημάνσεις γίνονται, με αφορμή τη σύλληψη, τον διασυρμό και την, εν τέλει, ποινική δίωξη ενός παιδίατρου, με την κατηγορία της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας.
 
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, ο κατηγορούμενος (του οποίου αναρτήθηκε η φωτογραφία και διαδόθηκε μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου για να γίνει πασίγνωστη) είχε αποθηκεύσει στον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC), πιθανότατα με βάση μη ελεγχόμενη από τον χρήστη αυτόματη διαδικασία, αρχεία, τα οποία διακινούνται στο διαδίκτυο (internet).
 
Πιθανολογείται, ότι ο καταδιωκόμενος παιδίατρος δεν είχε γνώση και επίγνωση,
 
·        (α΄) ότι πρόκειται για απαγορευμένη πράξη, την οποία ο Ελληνικός Νόμος τιμωρεί σε βαθμό κακουργήματος, με ποινή, κατά κανόνα, από πέντε έως δέκα χρόνια, που μπορεί ν’ αυξηθεί, εάν συντρέχουν ορισμένες εξαιρετικές προϋποθέσεις, και
 
·        (β΄) ότι κάθε ύποπτη κίνηση μέσα στο διαδίκτυο παρακολουθείται στενά από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 
Γι’ αυτούς τους λόγους, παγιδεύτηκε ο παιδίατρος, ηλικίας 47 ετών, και συνελήφθη για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως κατάλαβε τον λόγο, για τον οποίο τον συνέλαβαν και τον κατηγόρησαν.
 
Με την “ευκαιρία” της σύλληψης του 47χρονου παιδίατρου, πληροφορήθηκε το Πανελλήνιο (και, μέσω του ιντερνέτ, η Υφήλιος), ότι ο παιδίατρος είναι βουλγαρικής καταγωγής, η σύλληψη έγινε μέσα στο ιατρείο του, στα Ιωάννινα, επειδή βρέθηκε στην κατοχή του μεγάλος αριθμός ψηφιακών αρχείων με ιδιαιτέρως σκληρό περιεχόμενο, το οποίο προέρχεται από ιστοσελίδες του εξωτερικού. Επειδή γίνεται ευρύτατα λόγος περί ρατσισμού, που πρέπει να καταπολεμηθεί, με τους ειδικούς αντιρατσιστικούς νόμους, γεννιέται το ερώτημα, για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαίο να τονιστεί ιδιαίτερα η καταγωγή του συλληφθέντος παιδιάτρου και σε τι ακριβώς χρησίμευσε αυτή η λεπτομέρεια.
 
Ενημερωθήκαμε ακόμα, ότι ο 47χρονος παιδίατρος είχε τεθεί σε παρακολούθηση, όταν η ειδική Υπηρεσία εντόπισε το ηλεκτρονικό ίχνος του.
 
Ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ.
 
Πριν, όμως, αποφανθούν οι δικαστικοί λειτουργοί, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας θεώρησε υποχρέωση και καθήκον του να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον καταδιωκόμενο και διασυρόμενο, χωρίς δίκη και καταδίκη, παιδίατρο, με τη δήλωση, ότι, κατά τη δική του άποψη (και την καταδικαστική του “απόφαση”), “η έρευνα των αρχείων, που κατείχε ο παιδίατρος, θα καταπλήξει όλη την Ευρώπη”. Συνεπώς, θα περιμένουμε να καταπλαγούμε μαζί με την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να έχουμε ήδη καταπλαγεί από τις αντισυνταγματικές παραβιάσεις σχεδόν όλων των θεμελιωδών αρχών, πάνω στις οποίες στηρίζεται η Δημοκρατική Πολιτεία. Και συλλήβδην όλων των δικαιωμάτων του δύσμοιρου παιδίατρου μαζί με την ανθρώπινη αξία ή αξιοπρέπεια, που αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση προστασίας εκ μέρους της Πολιτείας, την οποία, όμως, σπάνια τηρούν λειτουργικά αρμόδιοι και αναρμόδιοι. Περί τεκμηρίου αθωότητας, περί δικαιώματος ακρόασης και περί κήρυξης της ενοχής κατόπιν της έκδοσης δικαστικής απόφασης δεν θα γίνει ιδιαίτερος λόγος, με δεδομένη την καταπάτηση αυτών των δικαιωμάτων μέχρι το σημείο να μην έχουν καμιά πρακτική αξία για τους πολίτες, με ό τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών, που αθετούνται με βαναυσότητα.
 
Η παιδική πορνογραφία πρέπει να διώκεται. Να καταδιώκονται, όμως, και να τιμωρούνται με τις προσήκουσες και ανάλογες ποινές οι πραγματικά ένοχοι με τήρηση όλων των νόμιμων εγγυήσεων, μέσω δίκαιης δίκης, για να υπάρξει ελπίδα και προοπτική εξάλειψης του εγκληματικού τούτου φαινομένου καθώς και αληθινός σωφρονισμός και βελτίωση, χωρίς αδικίες και εξόντωση των αθώων.
--------------------------------------------------------
Πηγή: nomika-epilekta.gr-Ε. Παπαδάκης 
--------------------------------------------------------