Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ

Είμαστε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, κάπου στα βάθη της ελληνόφωνης Ανατολίας. Οι κάτοικοι ενός χωριού, μετά από ένα πογκρόμ των Τούρκων, εγκαταλείπουν τα σπίτια και τη γη τους και κυνηγημένοι φτάνουν μετά από πολυήμερη ταλαιπωρία στη Λυκόβρυση, ένα πλούσιο χωριό, όπου οι κάτοικοι ετοιμάζονται για την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού και του μαρτυρίου της Σταύρωσης, σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο.




..Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες μπαίνουν ταλαιπωρημένοι με επικεφαλής τον ιερέα τους, τον παπα-Φώτη, στην πλατεία του χωριού. Ενώ οι κάτοικοι τούς προσφέρουν τροφή και καταφύγιο, αντίθετα ο τοπικός ιερέας, ο παπα-Γρηγόρης και οι προύχοντες, τούς αντιμετωπίζουν εχθρικά, καθώς θεωρούν ότι οι νεοφερμένοι παρίες είναι απειλή για τα συμφέροντα και τα κεκτημένα τους: «Eδώ τόπος για τους χολεριασμένους δεν υπάρχει!» κραυγάζει ο παπα-Γρηγόρης. Έτσι, το μπουλούκι των κυνηγημένων, αλλά υπερήφανων χωρικών, ανεβαίνει, κουβαλώντας τον σταυρό του μαρτυρίου, το δικό του Γολγοθά: το ξερό βουνό της Σαρακίνας που δεσπόζει στην περιοχή...

*Στην πρώτη φωτό, ο παπάς της Αγίας Βαρβάρας, στη Βέροια, ως επικεφαλής αυτών που δεν ήθελαν τους πρόσφυγες και πέταξαν και γουρουνοκεφαλές στον χώρο. Η δεύτερη φωτό από το θρυλικό σήριαλ του 1975-76, το βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντάκη, με τον παπά Γρηγόρη να "ψήνει" τον μπέη της Λυκόβρυσης, να μην δεχθεί το χωριό τους "χολεριασμένους" πρόσφυγες.

Κάθε ομοιότητα ΔΕΝ είναι συμπτωματική.
---------------------------------
Καλλιόπη Λιβανού
---------------------------------