Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ο κ. Κοσμάς Μεγαλοκονόμος διευκρινίζει για το θέμα της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας

Για πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση ακολουθεί το άρθρο μου που είχε δημοσιευτεί στα "ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ" και στο οπoίο αναφέρομαι:

Παραλογισμός

Γράφει ο Κοσμάς Μεγαλοκονόμος
Α’) Στάλθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ΚΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΙΣΜΑ (δικάσιμη στις 8/10/2013) με το οποίο κατηγορούνται τα μέλη της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων (μεταξύ αυτών και ο γράφων) ότι: «…από τις 7-8-2008 έως τις 10-6-2010 …ενεργώντας και κατά παρέκκλιση της πάγια ακολουθούμενης σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις πρακτικής δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης… Κατ' αυτό τον τρόπο και με τις ανωτέρω πράξεις τους οι κατηγορούμενοι παρέβησαν με πρόθεση τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, με σκοπό να προσπορίσουν στον Παναγιώτη Χατζηγιάννη παράνομο περιουσιακό όφελος.

Β’) Ο Κος Παναγιώτης Χατζηγιάννης σε άρθρο του με τίτλο: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ / ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, που δημοσίευσαν στο προηγούμενο φύλλο τους τα «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ» με αφορμή άρθρο μου με τίτλο: «ΠΕΡΙ ΕΓΧΩΡΙΟΥ 2ο» και σχολιάζοντας εμένα προσωπικά γράφει επί λέξει: «Εσείς θα μιλήσετε για τυπολατρική και γραφειοκρατική εξουσία, που όταν ήσασταν πρόεδρος της Διαχειριστικής αυτής Επιτροπής έχετε κυνηγήσει την επένδυσή μου όσο καμιά άλλη αρχή; …εσείς με σύρατε στα δικαστήρια αμφισβητώντας την ιδιοκτησία μου!...» κ.λ.π. Περισσότερα στο άρθρο του Κου Χατζηγιάννη.

Το ερώτημα είναι ποιος έχει δίκιο; Ο Κος Εισαγγελέας που με κατηγορεί ότι δεν εδίωξα τον Κον Χατζηγιάννη με σκοπό να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος… ή ο Κος Χατζηγιάννης που με κατηγορεί ότι τον έσυρα στα δικαστήρια αμφισβητώντας την ιδιοκτησία του; ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ σε όλο του το μεγαλείο. Άραγε μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση;… Ας το προσπαθήσω αφού ξεκαθαρίσω τούτο. Άποψη και αρχή μου υπήρξε να μη δημοσιεύονται στοιχεία σχετικά με υποθέσεις που η Επιτροπή της Εγχωρίου εμπλέκεται με ιδιώτες, σεβόμενος τον κάθε συμπολίτη μας. Ότι, δηλαδή, κατά καιρούς περιέρρευσε, δεν προήλθε ποτέ από εμένα, αλλά από την πλευρά των τυχών αντιδίκων της Επιτροπής. Στην προκειμένη περίπτωση ο Κος Χατζηγιάννης επιδιώκει και προκαλεί την δημοσιότητα και εγώ, αναγκαστικά, την αποδέχομαι.

Ως πρόεδρος της Εγχωρίου Περιουσίας παρέλαβα από την προηγούμενη διοίκηση την «υπόθεση Χατζηγιάννη». Μετά από έγγραφο του Δασαρχείου ο προηγούμενος πρόεδρος της Επιτροπής είχε στείλει στον Κον Χατζηγιάννη επιστολή με την οποία του ζητούσε στοιχεία σχετικά με περιουσία του που έχει πλησίον της παραλίας «Καλαδί». 

Επειδή δεν υπήρξε απάντηση επανελήφθη η επιστολή μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής. Όταν περιήλθαν τα στοιχεία στην Επιτροπή μας εξετάστηκαν λεπτομερώς, αλλά δικαστική εμπλοκή μεταξύ της Επιτροπής και του Κου Χατζηγιάννη, όσο ήμουν πρόεδρός της, δεν υπήρξε. Βάρυναν σε τούτο δύο αποφάσεις προηγούμενων διοικήσεων της Επιτροπής που δήλωναν, ευθέως, ότι στην εν λόγω έκταση η Επιτροπή δεν εγείρει δικαιώματα, η γνώση των κατοίκων της περιοχής ότι οι εκτάσεις της συγκεκριμένης περιοχής είναι ιδιωτικές και το γεγονός ότι και οι γειτνιάζουσες εκτάσεις είναι ιδιόκτητες. 

Όμως η Επιτροπή επιφυλάχθηκε για κάθε δικαίωμα της (δεν παραγράφεται η καταπάτηση εις βάρος του δημοσίου) και θεώρησε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα όταν θα συντάσσονταν οι δασικοί χάρτες και το Εθνικό Κτηματολόγιο, που από την τότε Υπουργό είχε αναγγελθεί ότι για τα Κύθηρα θα συνέβαινε εντός του 2010 – 11. 

Αυτά μέχρι τον Αύγουστο του 2011 που παραιτήθηκα.
----------------------------------------------------------------------
Μια ιστορία που είχε "εξαντληθεί" παλιά επανήλθε τώρα, όχι με δική μου πρωτοβουλία. Εγώ υποχρεούμαι να ξαναθυμίσω τα πραγματικά γεγονότα.. Καλό είναι να ενδιαφερθούμε για το καλό του Νησιού μας με πιο επωφελή τρόπο.