Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Περιοχή Προστασίας της Φύσης χαρακτηρίζεται η περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, διαβάστε που μπορεί να υπάρξει αγροτική και τουριστική δραστηριότητα

Σε δημόσια διαβούλευση βγαίνει το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) το οποίο χαρακτηρίζει ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» την περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας (ξεκινά από Κατάκολο και φτάνει μέχρι την πόλη της Κυπαρισσίας). Αυτό ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη (25/2) ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Χριστίνα Μπαριτάκη και η Γενική Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Μάρθα Κρητικού. 

  
Στο ΠΔ αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που μπορούν να έχουν αγροτική δραστηριότητα αλλά και δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης (αγροτουριστικά καταλύματα κ.α.).

Να σημειωθεί για την ελλειπή προστασία της εν λόγω περιοχής κατά της Ελλάδος υπάρχει προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία έχει εκδικαστεί και αναμένεται η απόφαση με τον εισαγγελέα να εισηγείται την καταδίκη της χώρας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση ΠΔ, η συγκεκριμένη περιοχή χωρίζεται σε:

1) Περιοχές προστασίας της φύσης
Πρόκειται για ενιαία ζώνη που αποτελείται από  αμμοθίνες και παράκτια ζώνη Αλφειού – Νέδας έως το ρέμα Μπαζέρι, τις σταθεροποιημένες θίνες και εκτάσεις με δασική βλάστηση, καθώς και την θαλάσσια περιοχή του κόλπου Κυπαρισσίας
Σε αυτή την περιοχή απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε αυτές
Επιτρέπεται η χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για εξυπηρέτηση των λουομένων.
Επιτρέπεται η εκτέλεση έργων προστασίας των ακτών από τη διάβρωση και εκτέλεση λιμενικών έργων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Επιτρέπεται επιπλέον δραστηριότητες όπως ο ναυταθλητισμός, η ιστιοπλοΐα κ.λ.π.

2) Περιφερειακή ζώνη
Αυτή περιλαμβάνει τις περιοχές φυσικών σχηματισμών και ιδιαίτερα στην περιοχή των ιαματικών λουτρών της λίμνης Καϊάφα, όπου προβλέπονται δράσεις συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών εξυπηρέτησης υποδομών αλλά και η δημιουργία νέων χώρων (π.χ. χώρο στάθμευσης, αναψυκτήριο, πεζογέφυρες κ.λ.π.).
Τη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου, όπου υπάρχει η δυνατότητα άσκησης γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων αλλά και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων έργων υποδομής (άρδευση κ.α.) αλλά και η κατασκευή νέων. Επίσης η κατασκευή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Επίσης δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης (αγροτουριστικά καταλύματα σε έκταση 20 στρ. 120 τετραγωνικά με 20% κάλυψη ανθρωπογενούς παρέμβασης και σε απόσταση 50 μέτρων από τις αμμοθίνες).

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιρώνης «το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε το προηγούμενο ΠΔ που χαρακτήριζε την περιοχή ως «Περιφερειακό Πάρκο». Αν χαρακτηρίζαμε την περιοχή σαν «Εθνικό Πάρκο» δεν θα είχε καμιά προοπτική ανάπτυξης. Τα εθνικά Πάρκα θεωρούνται μεγάλες περιοχές με παρθένα βλάστηση και χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα. Έτσι αποφασίστηκε να χαρακτηριστεί σαν «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» που περιλαμβάνει την προστασία της φύσης και την αειφορική ανάπτυξη. Το ΠΔ μπαίνει προς διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς έγκριση στο ΣτΕ. Η διοίκηση και διαχείρηση της περιοχής ανατίθεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου».
-------------------------------
Πηγή:  paseges.gr
-------------------------------