Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Νέα Υπουργική Απόφαση για τις νέες άδειες φύτευσης και αλλαγή κριτηρίων επιλεξιμότητας για το 2016

Στην κατάργηση της προηγούμενης απόφασης (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ/Β/2833/2015) που αφορούσε την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 561/2015 σχετικά με τις νέες άδειες φύτευσης και τα εφαρμοζόμενα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας των αιτούντων νέα Άδεια Φύτευσης αμπέλων και στην έκδοση νέας απόφασης, προχώρησε το ΥπΑΑΤ. Με βάση τη νέα απόφαση θεμελιώδης αλλαγή επέρχεται στα κριτήρια επιλεξιμότητας, αφού αφαιρείται το κριτήριο (β) δηλαδή ο αιτών να διαθέτει επαρκείς επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες, δεδομένου ότι η εφαρμογή του κριτηρίου αυτού πριν από κάθε επιλογή απέκλειε τους νεοεισερχόμενους αιτούντες. 


Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρ. Κορδοπάτης, «η συγκεκριμένη απόφαση με την αλλαγή των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις νέες Άδειες Φύτευσης έγινε μετά από τις διευκρινήσεις που έδωσε η Κομισιόν στα κράτη μέλη. Ουσιαστικά εξέδωσαν μια νέα απόφαση. Αυτό συνέβη και σε άλλα κράτη μέλη».

Και προσθέτει: «Είναι πολύ σημαντικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας γιατί με αυτά θα μπουν στο σύστημα οι αμπελουργοί. Δεν μπορεί να διαθέτει ένας νεοεισερχόμενος επαρκείς επαγγελματικές δεξιότητες. Το είχαμε συζητήσει και σε συνάντηση που είχαμε με εκπροσώπους του ΥπΑΑΤ. Στη Γαλλία ξεπέρασαν το πρόβλημα των επαγγελματικών ικανοτήτων των νεοεισερχόμενων αλλά εκεί υπάρχει οργανωμένο δίκτυο εκπαίδευσης των αμπελουργών.

Στο μέλλον κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να δημιουργήσουμε και στην Ελλάδα και είναι καθήκον της ΚΕΟΣΟΕ. Επίσης στο κριτήριο της έκτασης διευκρίνισε η Κομισιόν ότι μπαίνουν όλες οι εκτάσεις. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά τα κριτήρια θα ισχύσουν για το 2016 και τον επόμενο χρόνο μπορεί να αλλάξουν».

Οι υπόλοιπες μεταβολές επέρχονται στα κριτήρια προτεραιότητας, που εφαρμόζονται όταν οι αιτούμενες εκτάσεις υπερβούν το 1% (6.500 στρ.) της επιφάνειας του εθνικού αμπελώνα. Για το έτος 2016 θα χορηγηθούν άδειες νέας φύτευσης, που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου 2015 και η οποία θα ανακοινωθεί μέχρι την 1η Μαρτίου του 2016.

Η νέα απόφαση προβλέπει την δημιουργία τριών υποκλιμακίων με διαφορετική υποστάθμιση, όπως είχε προτείνει η ΚΕΟΣΟΕ. Η γενική στάθμιση του κριτηρίου διπλασιάστηκε στο 0,4 από 0,2.

- Το πρώτο υποκλιμάκιο αφορά συνολικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις από 0,5 έως 5 εκτάρια εκ των οποίων ο αιτών έχει μέχρι 2 εκτάρια φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες.
 Η υποστάθμιση του υποκριτήριου ορίζεται (10) (πολλαπλασιασμός 0,4 x 10 κοκ).

- Το δεύτερο υποκλιμάκιο αφορά γεωργικές εκμεταλλεύσεις από 0,5 έως 5 εκτάρια, εκ των οποίων ο αιτών μπορεί να έχει στην κατοχή του από 2 έως 5 εκτάρια φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου.
 Η υποστάθμιση του υποκριτήριου ορίζεται σε (7).

- Το τρίτο υποκλιμάκιο αφορά γεωργικές εκμεταλλεύσεις από 5 έως 15 εκτάρια και ο αιτών έχει οποιαδήποτε έκταση φυτεμένη με οινοποιήσιμες ποικιλίες.
 Η υποστάθμιση του υποκριτηρίου αυτού ορίζεται σε 5.

 Οι μεταβολές στο παρόν κριτήριο ευνοούν περισσότερο τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις από 0,5 ha έως 2 ha, αλλά και τις αντίστοιχες από 2 ha μέχρι 5 ha.


------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
------------------------------