Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Γνωριζόμαστε πλέον

Ουδείς πλέον μπορεί να ισχυριστεί «ο όφις με απάτησε, Κύριε». Το 2015 ήταν annus horribilis αλλά και annus revelatio. Ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς πολλές δοξασίες και οι κήρυκες τους. Βεβαιότητες και μανιφέστα μιας άλλης ρότας στην πορεία της χώρας κάηκαν μόλις πλησίασαν στη φωτιά της πραγματικότητας. 

Σπουδαιοφανείς αποδείχθηκαν ολίγιστοι, όταν έπεσαν οι μάσκες του φανατισμού και του πολιτικού φανφαρονισμού -δεξιού τε και αριστερού- φάνηκε η ένδεια σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε ηθικά αναστήματα, σε στέρεες λύσεις που θα μας βγάλουν από τον βάλτο. 

  
Τη χρονιά που πέρασε τα είδαμε όλα. Οι «ηττημένοι» έγιναν τιμητές, ξεχνώντας γιατί ηττήθηκαν και οι «νικητές» γρήγορα βρέθηκαν με σπασμένα δόρατα, ατελέσφορα όπλα για την αληθινή μάχη που δίνεται εντός των τειχών. Αφαιρέθηκαν από όλους όλα τα πέπλα της διγλωσσίας και της υποκρισίας.

Έσχατο ήταν η θλιβερή παράσταση στη Βουλή με το Σύμφωνο Συμβίωσης. Ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ουσία της Δημοκρατίας -ισονομία και ελευθερία- αποτέλεσε τον καταλύτη για να αποκαλυφθούν ποιοι είναι ποιοι. Στα βασικά ερωτήματα κρινόμαστε, όχι στα βασανιστικά.

Μπαίνουμε σε λίγα 24ωρα στο 2016, στον έβδομο χρόνο ενός αργόσυρτου εκφυλισμού χωρίς κατεύθυνση αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις. Μοιάζουμε με τη Γουίνι στις «Ευτυχισμένες Μέρες». Μισοθαμμένοι στον αμμόλοφο μας, ανήμποροι να κινηθούμε, μιλάμε για τα παλιά με παλιό τρόπο και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να βυθιστούμε περισσότερο.

Το 2016 πρέπει να σωθούμε. Να κινηθούμε πιο γρήγορα από τη φθορά. Οι λύσεις είναι εκεί και περιμένουν. Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι συγκυβερνώντες οι οποίοι χρειάζεται να σταματήσουν να κλαυθμηρίζουν ότι θέλουν το καλό μας αλλά δεν τους αφήνουν. Εξελέγησαν για να βρουν τον τρόπο. Τον καλύτερο δυνατό με προοπτική χωρίς νέα δράματα.

Εξίσου μεγάλη είναι η ευθύνη και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, εκείνων τουλάχιστον που αυτοαποκαλούνται φιλοπρόοδες.
Σοβαρότητα και σχέδιο κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, αλήθειες και τόλμη. Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για σας.
Οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να γίνουν καταλύτες εξομάλυνσης και εξεύρεσης λύσεων, όχι τροχοπέδη μικρομεγαλισμού. Συνεννόηση όλων στα δομικά και στα καίρια.
Το 2016 πρέπει -για υπαρξιακούς λόγους- να πάμε μπροστά, να μην χαθεί και αυτή η χρονιά. Πρέπει να κάνουμε την οικονομία να λειτουργήσει για να είμαστε παρόντες στις προσκλήσεις που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και θα διαμορφώσουν τον κόσμο τους επόμενους 12 μήνες.

Γνωριζόμαστε πλέον και αυτό ας γίνει «όπλο» μας τη νέα χρόνια.
Από την εγκλωβισμένη Γουίνι ας κρατήσουμε την αισιοδοξία της. Άλλωστε, δεν είναι χρήσιμο να είμαστε απαισιόδοξοι.
----------------------------------------
Πηγή:  liberal.gr-Μαρία Χούκλη
----------------------------------------