Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Παρά τρίχα... ένα χρόνο νωρίτερα η απελευθέρωση των τιμών στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα!

"Ρουτίνα" έχουν γίνει απ' ότι φαίνεται για την Αριστοτέλους οι διορθωτικές αποφάσεις, καθώς λίγες μόλις ώρες πριν τεθεί κατά λάθος σε εφαρμογή η κατά ένα χρόνο νωρίτερη απελευθέρωση της τιμής στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), το Υπουργείο τα "μάζεψε" ανακοινώνοντας πως η λανθασμένη ημερομηνία θα διορθωθεί την Πέμπτη 31/12/2015 από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό... 

 
Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, έχοντας υπ' όψιν τους την Υπουργική Απόφαση της 30ης Νοεμβρίου 2015 το μεσημέρι της Τετάρτης δημοσιοποίησαν ένα κείμενο, όπου υπογραμμιζόταν ο κίνδυνος αύξησης των τιμών σε δεκάδες ΜΗΣΥΦΑ ευρείας κυκλοφορίας από την αλλαγή στον τρόπο κοστολόγησης και την απελευθέρωση των τιμών τους "από 1η Ιανουαρίου 2016".

Αναφερόταν μάλιστα χαρακτηριστικά από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης: "Δυστυχώς, ενώ η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ προορίζονταν για το 2017, με την ΥΑ του Υπουργού κ. Ξάνθου θα εφαρμοστεί 12 μήνες νωρίτερα και έτσι με την καινούργια χρονιά θα γνωρίσουμε τις τιμές των φαρμάκων όπως κυκλοφορούν στην Ευρώπη και θα αναγκαστούμε να τα πληρώνουμε με τους μισθούς και τις συντάξεις της Ελλάδας των μνημονίων".

Λίγες ώρες μετά ωστόσο, το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γινόταν γνωστό πως ο κ. Ξανθός αναμένεται την Πέμπτη (31/12/2015) να υπογράψει "ορθή επανάληψη της Υπουργικής Απόφασης «Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων» στην οποία μεταξύ άλλων διορθώνεται η ημερομηνία για την απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από 1-1-2016 σε 1-1-2017".

Τι προβλέπεται στην Απόφαση
Βάσει της Υ.Α. κάθε καινούργιο φάρμακο της κατηγορίας αυτής που θα κυκλοφορεί στη χώρα μας, δε θα πάρει τιμή σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά θα πάρει τιμή όμοια με αυτή που έχει στα υπόλοιπα κράτη που κυκλοφορεί. 

Έτσι, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, αναπόφευκτα θα παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ, ειδικά αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά αλλά πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τους "ασφαλισμένους. 

Σειρά λαθών...
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που το Υπουργείο σπεύδει με διορθωτικές αποφάσεις να καλύψει απροσεξίες και παραλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων είχε γίνει αρχικά λάθος υπολογισμός της ex factory τιμής στα φάρμακα άνω των 200 ευρώ εξαιτίας ενός λανθασμένου συντελεστή. Παράλληλα, στη σχετική Υπουργική Απόφαση είχε παραληφθεί και η αναγραφή της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του Δελτίου Τιμών, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρίες να μην ξέρουν από πότε θα έπρεπε να ξεκινήσουν να πωλούν με τις νέες τιμές.
--------------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr
--------------------------------