Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Γ. Σγουρός: Κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας – Η ανθρωπιστική κρίση επιτείνεται

Τον κίνδυνο εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στην χώρα μας με το βάρος να πέφτει στην Αττική, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή, την οικονομία αλλά και τη δημόσια υγεία, επεσήμανε κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο αρμόδιος αναπλ. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και δήμαρχοι δήμων της Αττικής.

  
Ο κ. Σγουρός στην τοποθέτησή του τόνισε ότι δυστυχώς, τόσο η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής και διέλευσης, όσο και κυρίως η Ευρώπη, έχουν αποδειχθεί πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Το ίδιο και οι διακηρύξεις της Περιφέρειας Αττικής περί αλληλεγγύης που όπως μαρτυρούν οι γεμάτες πρόσφυγες πλατείες της Αττικής, έχουν μείνει στα λόγια.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, παρά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της μίνι Συνόδου Κορυφής, διέξοδος στο πρόβλημα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, με αποτέλεσμα η ανθρωπιστική κρίση να διογκώνεται. Και αυτό διότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι τόσο αόριστες και ασαφείς, που κανείς δεν ξέρει εάν θα αποδώσουν, πότε θα αποδώσουν, πότε και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστούν.
Ειδικότερα :
  • Το μέτρο της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. προβλέπεται μόνο για αιτούντες άσυλο από συγκεκριμένες χώρες καταγωγής (Συρία. Ιράκ και Ερυθραία). Στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος αριθμός νεοεισερχόμενων, μετά τους Σύρους, προέρχεται από το Αφγανιστάν, για τους οποίους κανένα μέτρο ενίσχυσης δεν προβλέπεται.
  • Δεν είναι σαφές τι θα γίνει στη περίπτωση που κράτος μέλος αρνηθεί τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη διαδικασία ή τα πρόσωπα (πρόσφυγες), που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, δεν δεχθούν τη μεταφορά τους σε συγκεκριμένο κράτος μέλος.
  • Το ίδιο ασαφής είναι η νέα προσέγγιση για τη συγκρότηση hotspots στην Ελλάδα έως 30.000 θέσεων έως το τέλος του έτους ενώ επιπλέον 20.000 θέσεις προβλέπονται επίσης για την Ελλάδα στο πλαίσιο παροχής επιδοτήσεων ενοικίου. Που όμως θα δημιουργηθούν αυτά τα σημεία υποδοχής και φιλοξενίας; Μέσα σε ποιο χρονικό ορίζοντα; Και τι θα συμβεί με όσους προέρχονται από άλλες χώρες καταγωγής και άρα δεν μπορούν να προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Απαντήσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν και δεν έχουν δοθεί.
Ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι, εάν δεν αυξηθεί η ικανότητα καταγραφής και υποδοχής στην Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει προθυμία από τις χώρες μέλη της ΕΕ για να δεχτούν τους πρόσφυγες και εάν οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν είναι πρόθυμοι να καταγραφούν, τότε θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα στις χώρες υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα.
«Και ως φυσικό επακόλουθο, η ανέχεια, η ανεργία, οι φοροεπιδρομές, το προσφυγικό θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία, έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα ώρα και στιγμή».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης παρουσίασε στοιχεία για τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα αλλά και για τις καθημερινές τραγωδίες που εκτυλίσσονται στο Αιγαίο που σοκάρουν και συγκλονίζουν.
Σύμφωνα με αυτά :
  • Ο αριθμός των νέο-εισερχομένων εντός του 2015 ξεπέρασε πλέον το μισό εκατομμύριο. Η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζει ότι οι νέες αφίξεις ήδη υπολογίζονται σε 502.500 ανθρώπους, προερχόμενους από τα τουρκικά παράλια.
  • Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν παράτυπα στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο  για το έτος έχει ξεπεράσει τις 643.000 (Ιταλία – Ελλάδα).
  • Υπολογίζεται ότι περίπου 27.000 άνθρωποι περιμένουν σήμερα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, είτε για να καταγραφούν είτε για να μεταφερθούν στην Αθήνα και να συνεχίσουν διασχίζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα έως τα σύνορα.
  • Στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων (56.000 υπολογίζονται οι αφίξεις από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις μόνο την τελευταία εβδομάδα από τις 18 έως τις 24 Οκτωβρίου).
          Βάσει των διαθέσιμων πηγών η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι περισσότεροι από 250 άνθρωποι -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται προσπαθώντας να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου από την αρχή του χρόνου.
--------------------------
Πηγή:  aftodioikisi.gr
--------------------------