Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοίνωση Συλλόγου "Τουλίπα Γουλιμή" για το θέμα της ρύπανσης στον Νερατζιώνα

"Στον ημερήσιο τύπο χθες το θέμα της προχθεσινής ρύπανσης στον Νερατζιώνα, καθώς η Εφημερίδα των Συντακτών αναδημοσιεύει σε άρθρο της την ανάρτηση μας,  καθώς και μέρος του φωτογραφικού υλικού, επαναφέροντας το γνωστό θέμα των αγκυροβολιών με το οποίο είχε ασχοληθεί και τον Ιούνη του 2015, μετά τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για τον σχέδιο του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα. 



Επιπλέον επανέρχεται στις αποφάσεις Περιφερειών, εισηγήσεων Χατζηπέρου ως και νέας επικοινωνίας που αφορά τη χρήση λιμένα και την εφαρμογή του νόμου.
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως όσον αφορά την αναφορά τον Σύλλογο μας, η δημοσίευση μας έχει αναδημοσιευθεί επακριβώς και το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται είναι δικό μας.

Όσον αφορά το υπόλοιπο του άρθρου νομίζουμε πως αυτό διαπνέεται από μία σύγχυση η οποία διαχέεται και αναπαράγεται.
Η τοπική κοινωνία έχει απαιτήσει την παύση των αγκυροβολιών και την απομάκρυνση των πλοίων. Οι αγκυροβολίες είτε μικρών είτε μεγάλων πλοίων καταστρέφουν τον πυθμένα και υποβαθμίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι αγκυροβολίες των πλοίων χωρίς την ύπαρξη Ειδικού Κανονισμού Λιμένα απαγορεύονται και οι Λιμενικές αρχές είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να λάβουν μέτρα αποτροπής και απαγόρευσης τους (απόφαση ΣτΕ 1081/2007). 
Ειδικός κανονισμός δεν υπάρχει, οι αγκυροβολίες γίνονται παράνομα και το Λιμεναρχείο Νεάπολης κάνει το αντίθετο από αυτό που ορίζει ο νόμος, δηλαδή παρανομεί. 

Ο όρμος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οριστεί λιμένας καταφυγής καθώς ορίζεται από τις απαγορευτικές περιοχές της απόφασης 2411/1-7-2003 ΦΕΚ 850/ 2003.
Συνεπώς αν μιλάμε για εφαρμογή νόμων, οι νόμοι είναι οι παραπάνω αναφερόμενοι και αυτοί θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.
---------------------------------------------
Τουλίπα Γουλιμή
---------------------------------------------