Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Πάταξη της διαφθοράς και προσλήψεις προσωπικού οι προτεραιότηες της νέας ηγεσίας στο ΥΥΚΑ

Καταπολέμηση της διαφθοράς και στήριξη της δημόσιας υγείας, μέσα από σειρά θεσμικών αλλαγών για την εξοικονόμιση πόρων και την ενίσχυση της ευελιξίας του συστήματος, προανήγγειλε η νέα ηγεσία του ΥΥΚΑ κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του Υπουργείου Υγείας. 

Οι κκ. Ξανθός και Πολάκης, γιατροί και οι δύο στο επάγγελμα, εστίασαν στην ανάγκη να στηριχθεί το δίκτυο των δομών δημόσιας περίθαλψης, ώστε αφενός τα νοσοκομεία να λειτουργούν πιο εύρυθμα και αφετέρου στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Άγνωστο παραμένει βέβαια προς το παρόν το πώς θα διαμοιραστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ τους, καθώς ο κ. Ξανθός παρότι ερωτήθηκε στο περιθώριο της τελετής σχετικά με το θέμα ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και πως σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.


Ηθικοποίηση του συστήματος 
Κατά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον κ. Θάνο Δημόπουλο, ο νέος υπουργός Υγείας τόνισε πως ο χώρος της υγείας είναι "προνομιακός" για την Κυβέρνηση. Κι αυτό διότι, κατά τον ίδιο, με τη στήριξή της μπορεί να δώσει την αίσθηση του κοινωνικού αντισταθμίσματος και της ανακατανομής των βαρών, ειδικά κατά τη διάρκεια μίας περιόδου κατά την οποία θα εφαρμόζονται μέτρα του τρίτου Μνημονίου.

Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκε ήταν η ανάγκη "ηθικοποίησης" του ΕΣΥ, με ταυτόχρονη ωστόσο προώθηση των μεταρρυθμιστικών τομών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον ψυχιατρικό τομέα. Λίγες ώρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του άλλωστε, ο κ. Ξανθός σε συνέντευξή που παραχώρησε στο "Ράδιο Κρήτη" μίλησε για περίπου 1.000 άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Εξήγγειλε επίσης την δρομολόγηση, έως το τέλος του 2015, άλλων 2.500 προσλήψεων.

Τσάκισμα της διαπλοκής 
Από την πλευρά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε να "τσακίσουμε τη ραχοκοκαλιά της διαπλοκής". Δεσμεύθηκε, δε, πως θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της διαφθοράς, η οποία όπως είπε δεν είναι μόνο το "φακελάκι", καθώς αυτό αποτελεί μόνο το 10% και το υπόλοιπο είναι υπερτιμολογήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, η πάταξη της διαφθοράς στην υγεία θα μπορούσε να αποτελέσει ισοδύναμο μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, οι οποίοι στη συνέχεια θα αιμοδοτούσαν το σύστημα υγείας με προσωπικό. 

"Από δω και πέρα δεν υπάρχει δικαιολογία. Ο λαός μας εμπιστεύθηκε να προχωρήσουμε" είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας παράλληλα την άμεση αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων, καθώς και του θεσμικού πλαισίου πρόσληψης προσωπικού, ώστε η απόφαση να λαμβάνεται σε χαμηλότερο επίπεδο και άρα οι διαδικασίες να περαιώνονται πιο γρήγορα.
--------------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr
--------------------------------