Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ - 27/09/2015 - Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Βασιλείας "Ο Βυθισμένος Θησαυρός, το Ναυάγιο των Αντικυθήρων".

Με την ελληνική Σημαία να κυματίζει στο ιστορικό Δημαρχείο της Βασιλείας προς τιμήν των εκπροσώπων του Ελληνικού Κράτους και του Δήμου Κυθήρων, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα επίσημα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Βασιλείας "Ο Βυθισμένος Θησαυρός, το Ναυάγιο των Αντικυθήρων".

Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Βασιλείας Dr. Guy Morin υποδέχθηκε τους Έλληνες προσκεκλημένους στο Δημαρχείο, τους ξενάγησε στην εκπληκτική αίθουσα του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια όλοι μαζί συμπορεύθηκαν προς το Μουσείο Αρχαιοτήτων όπου έλαβε χώρα η επίσημη τελετή των εγκαινίων. 


Το ιστορικό Δημαρχείο της Βασιλείας Rathaus στολισμένο με την Ελληνική Σημαία για την υποδοχή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.
Εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού παραβρέθηκαν η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και πρώην Υπουργός Πολιτισμού κα. Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κα. Μαρία Λαγογιάννη και ο Διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου Δρ. Γεώργιος Κακαβάς με τους συνεργάτες τους.






Παρέστη επίσης ο Υπουργός Πολιτισμού της Βασιλείας κ. Philippe Bischof, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κ. Benno Widmer, ο Έλληνας Πρέσβης στη Βέρνη κ. Χαράλαμπος Μάνεσης, ο πρώην και ο νυν Ελβετός Πρέσβης στην Αθήνα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη, Πρέσβης κ. Ανδρέας Ιγνατίου, καθηγητές Αρχαιολογίας, άνθρωποι των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών από όλη την Ευρώπη, οι διακεκριμένοι Άγγλοι Καθηγητές Mike Edmonds και Michael Wright που εδώ και χρόνια ερευνούν συστηματικά το Μηχανισμό και εκπρόσωποι των χορηγών της έκθεσης και των νέων ερευνών του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Η εκδήλωση καλύφθηκε από πλειάδα Μέσων Ενημέρωσης.


Με τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα. Μαρινα Λαμπράκη Πλάκα, τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κα. Λαγογιάννη και τον διευθυντή του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Βασιλείας κ. Andrea Bignasca



Με τον Υπουργό Πολιτισμού της Βασιλείας κ. Philippe Bischof στην αίθουσα του Κοινοβουλίου της Βασιλείας

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της Βασιλείας όπου μας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Βασιλείας κ. Guy Morin

Ο Δήμαρχος Κυθήρων έκλεισε τη σειρά των ομιλιών στην επίσημη τελετή των εγκαινίων μιλώντας στα αγγλικά και - καταχειροκροτούμενος - δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "μπορεί τα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων να τα κατασκεύασαν οι Έλληνες, όμως οι αξίες που αυτά εκπροσωπούν αποτελούν κτήμα όλου του κόσμου", ενώ ευχαρίστησε τους ανθρώπους που κοπίασαν και εργάστηκαν επί μακρόν για να φέρουν τον Θησαυρό των Αντικυθήρων στην καρδιά της Ευρώπης.


Με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Βασιλείας κ. Guy Morin και τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Βέρνη κ. Χαράλαμπο Μανεση


Ο Διευθυντής του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Βασιλείας Dr. Andrea Bignasca





Στο βήμα του ιστορικού Κοινοβουλίου της Βασιλείας



Στο βήμα του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Βασιλείας


Η περιοδική έκθεση του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Βασιλείας είναι από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα για όλη την Ευρώπη για το 2015-2016 και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία προβολής των Κυθήρων και Αντικυθήρων, ευκαιρία που ο Δήμος μας έχει ήδη αδράξει, αφού εκτός από τη δυναμική μας παρουσία στην τελετή των εγκαινίων, οι συνεχείς επαφές του κ. Δημάρχου στην Ελβετία στόχο έχουν την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος των Ελβετών για επίσκεψη στα Κύθηρα. Σε όλες τις εκδηλώσεις στην Ελβετία καθώς και στην τελετή των εγκαινίων μοιράστηκε το ιταλογερμανικό τουριστικό υλικό του Δήμου Κυθήρων, ενώ σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαιοτήτων της Βασιλείας προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις.