Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C ξεκινά ο ΕΟΠΥΥ

Τη δημιουργία Μητρώου Ασθενών με Ηπατίτιδα C ξεκίνησε Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων, και κυρίως να εξασφαλίσει την χρηματοδοτική κάλυψη των θεραπειών των πασχόντων. Το Μητρώο θα λειτουργήσει στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ όπως έγινε γνωστό, η συμπλήρωση του θα είναι υποχρεωτική για όλους τους ασθενείς με ηπατίτιδα C που λαμβάνουν θεραπεία από τον ΕΟΠΥΥ.


Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίησή του έχουν αναλάβει τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου, υπό την επιστημονική ευθύνη των αναγνωρισμένων καθηγητών, κκ.  Άγγελου Χατζάκη και Κυριάκου Σουλιώτη.

Όπως τονίζεται από τον ΕΟΠΥΥ, με τη δημιουργία μητρώου ασθενών (registry) για την ηπατίτιδα C, το ΥΥΚΑ αφενός θα αποκτήσει καταγραφή συγκεκριμένων, κρίσιμων κλινικά, επιδημιολογικών ατομικών δεδομένων, αφετέρου όμως θα έχει και στοιχεία από την αξιολόγηση συγκεκριμένων, προκαθορισμένων αποτελεσμάτων για ένα πληθυσμό-στόχο. Παράλληλα, στους στόχους του μητρώου είναι και η υποστήριξη εμπεριστατωμένης απόφασης για τη δίκαιη κατανομή των πόρων.

Γι΄αυτό και στο πλαίσιο αυτό, στα στοιχεία που θα συλλέγονται θα αφορούν τη συχνότητα της πάθησης, τα χαρακτηριστικά των ασθενών, καθώς και την αποδοτικότητα του συστήματος διαχείρισης πρόσβασης στη θεραπεία και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας από αυτήν.

Από την ανάλυσή τους, δε, ο Οργανισμός αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά κατά τη τη λήψη αποφάσεων για στοχευμένες παρεμβάσεις με μετρήσιμους (ποσοτικοποιημένους) δείκτες αποτελέσματος για τη θεραπεία και αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, τη δευτερογενή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την πρωτογενή πρόληψη.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στους εξουσιοδοτημένους χρήστες στη διεύθυνση:www.hepcregistry.gr, ενώ πρέπει να σημειωθεί, έγινε χωρίς να προκληθεί δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ και στο ΥΥΚΑ, καθώς το κόστος του καλύφθηκε με ιδίους πόρους από τους επιστημονικούς φορείς που ανέλαβαν την υλοποίηση του.  

Σε λίγες ημέρες, υπενθυμίζεται επίσης, θα τεθεί σε λειτουργία και το μητρώο καταγραφής ασθενών με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, το οποίο υλοποιείται επίσης στο πλαίσιο της ανωτέρω συνεργασίας.
-------------------------
Πηγή: stogiatro.gr
-------------------------