Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ δεν είναι απλή φράση, είναι καθημερινή πράξη.

Πριν κάποιοι βγουν να μιλήσουν ή να δημοσιοποιήσουν τις όποιες απόψεις τους (δημοκρατία έχουμε εξάλλου!) καλό θα ήταν να διαβάσουν καλλίτερα αυτά που πρόσφατα δημοσίευσα. Το είχα πει προεκλογικά, το λέω και τώρα. Το νοικοκύρεμα και η τάξη στο Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα θα γίνουν είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι. Είτε κάποιοι παρεξηγηθούν είτε όχι. Είτε κάποιοι νοιώσουν ότι θίγονται είτε όχι. Η λογική των παραμάγαζων (π.χ. Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών) με βρίσκει σφόδρα αντίθετο και είναι μια λογική που θα πατάξουμε γιατί αυτό απαιτεί η μεγάλη πλειοψηφία των Τσιριγωτών που μας στήριξαν και μας στηρίζουν στην καθημερινή μας μάχη με τα άπειρα προβλήματα που παραλάβαμε. 

  
Τα στοιχεία που δημοσίευσα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Όποιος δεν πείθεται είναι ευπρόσδεκτος στο Δήμο για να τα δει. Η απουσία μεγάλων έργων από την Περιφέρεια στο νησί επί 8 χρόνια αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που ΔΕΝ διεκδίκησε, ΔΕΝ διαπραγματεύθηκε, ΔΕΝ απαίτησε, ΔΕΝ άσκησε πολιτική για το μέλλον αλλά μόνο για το παρόν ορισμένων ημετέρων.

Το μοναδικό μεγάλο έργο που εγκρίθηκε ήταν η ανακατασκευή της Γέφυρας του Μάκρωνα, που επειδή η κατασκευή του δεν συνέφερε κάποιους το συκοφάντησαν με απίστευτη παραφιλολογία και ψεύδη και το έργο χάθηκε. Στη δαπάνη των 1.700.000€ (επί της οποίας η έκπτωση θα υπερέβαινε το 40%) περιλαμβανόταν ευθυγράμμιση της οδού πριν και μετά τη γέφυρα για εκατοντάδες μέτρα, νέα γέφυρα 2 λωρίδων κυκλοφορίας, αποζημίωση όλων των παρόδιων ιδιοκτητών που θα έδιναν τμήματα των ιδιοκτησιών τους κλπ. 

Τότε το Δ.Σ. θεώρησε τη δαπάνη υπερβολική (ενώ αυτή προήλθε από τιμές ΑΤΟΕ και όχι από το μυαλό των μηχανικών, οι μελέτες του δημοσίου έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές) και το έργο χάθηκε, τα λεφτά πήγαν κάπου στην Κερατέα! Το άλλο μεγάλο έργο, τα 890.000€ για το κεντρικό οδικό δίκτυο ήταν απροετοίμαστο από κάθε άποψη. 

Χωρίς όλες τις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, χωρίς καμία προεργασία για τις ιδιοκτησίες, εντελώς στον αέρα. Γι΄αυτό 1 χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο και ο ανάδοχος δεν έχει πληρωθεί ούτε τον 1ο λογαριασμό. Αυτό ήταν το όραμα και τα μεγάλα έργα. 

Και ακόμα, υπάρχουν και τα μικρότερα έργα. Το Parking στο Λειβάδι ήταν έτσι για πολλά χρόνια. Τα ΙΧ με δυσκολία έμπαιναν και έβγαιναν. Και οι πρώην άρχοντές μας θεώρησαν καλό να πασαλείψουν λίγο τσιμεντάκι με ό,τι περίσσεψε από τις μπετονιέρες αμέσου δράσεως λίγες ώρες πριν τις εκλογές. ΕΥΓΕ!!! 
Αυτή ήταν η πρόοδος του Τσιρίγου. Αυτές οι νοοτροπίες, ο παλιοκομματισμός, η κοροϊδία, τα μπετά πριν τις εκλογές, οι ύβρεις και οι συκοφαντίες που διαδόθηκαν ευρύτατα για τους πολιτικούς αντιπάλους (που φυσικά μόνο κακό δεν μας έκαναν), τα ψεύδη και η παντελλής έλλειψη οράματος. 

Ευτυχώς όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το νησί νοικοκυρεύεται, οι μελέτες που παραλάβαμε επικαιροποιούνται και ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ (Ανάπλαση Μητάτων, ΧΥΤΑ), τα στάσιμα προεκλογικά πυροτεχνήματα (Αεροδρόμιο) γίνονται σιγά σιγά πράξη, αφού το μόνο που διέθεταν ήταν η έγκριση ενός ποσού από την Περιφέρεια και ΤΙΠΟΤΕ άλλο. Το νησί ευπρεπίζεται, λύνονται προβλήματα ετών, μικρά και μεσαία έργα δημοπρατούνται, η νοοτροπία αλλάζει, τα παραμάγαζα τελειώνουν, τα προσωπικά συμφέροντα μπαίνουν στο χρονοντούλαπο για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές το τί ακριβώς συνέβαινε στο νησί μας επί πολλά χρόνια. 

Οι θιγμένοι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Είναι δικαίωμά τους. Η αλλαγή όμως ποτέ δεν είναι ανώδυνη. Η θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί, μαζί με τις νοοτροπίες μας, τα παραμάγαζα και τις προσωπικές πρακτικές δημοσίου ενδιαφέροντος. Λυπάμαι που κάποιοι ξεβολεύονται αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Καμία αλλαγή προς το καλλίτερο και το νομιμότερο δεν είναι ανώδυνη.
Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ δεν είναι απλή φράση, είναι καθημερινή πράξη.
---------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης 
---------------------------------