Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟY προς ΤΣΙΡΩΝΗ για ΒΑΤΙΚΑ : ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΑΜΕΣΑ - ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ - ΟΧΙ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη (28 Ιουλίου 2015) του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη, στα Βάτικα προκειμένου να δει την καταστροφή που υπήρξε μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, το Δίκτυο έκανε την εξής παρέμβαση:

ΠΡΟΣ
Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη


Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στα Βάτικα και δράττοντας την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην περιοχή, θα θέλαμε, ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας (στο οποίο συμμετέχουν φορείς και σύλλογοι από τα Βάτικα, τη Μάνη και τη Μονεμβάσια), να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

1) Επείγει η άμεση σύνταξη -εφαρμογή μελετών ζωνών πυροπροστασίας , στο σύνολο του Δήμου Μονεμβασίας. Μέχρι σήμερα σε ολόκληρο το Δήμο Μονεμβασίας δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή μέριμνα όσον αφορά αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους διέλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων. Η έλλειψη των παραπάνω συνέβαλε καταλυτικά στα τραγικά αποτελέσματα των πυρκαγιών στα Βάτικα. Και είναι βέβαιο πως σε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον –κάτι που απευχόμαστε- τα αποτελέσματα, δυστυχώς, θα είναι ανάλογα, μιας και ολόκληρος ο ημιορεινός/πεδινός όγκος του ΝΑ Πάρνωνα έχει παρόμοια μορφολογία και ανάλογη βλάστηση και καλλιέργειες.

2) Είναι απαραίτητη η αναστολή αδειοδότησης κάθε μορφής βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικοί, φωτοβολταϊκοί σταθμοί), ή άλλων βιομηχανικών χρήσεων εντός δασικών ή γεωργικών περιοχών των Βατίκων. Οποιαδήποτε τέτοιας κλίμακας επέμβαση πραγματοποιηθεί, ειδικά στη παρούσα φάση στα Βάτικα, θα αποτρέψει κάθε φυσική ή τεχνητή επαναδραστηριοποίηση της χλωρίδας και της πανίδας στη περιοχή και θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Οι σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής αντιδρούν διαχρονικά στο ενδεχόμενο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά των Βατίκων και δεν θα συμφωνήσουν με το ενδεχόμενο ο τόπος τους να «αναδασωθεί» με τέτοιους τρόπους, όπως έχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, π.χ. στον Καφηρέα.

3) Σε αυτήν την τραγική κατάσταση που τα Βάτικα έχουν περιέλθει, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν ΟΛΕΣ οι «εστίες» περαιτέρω καταστροφής της περιοχής. Γι’ αυτό, πρέπει ΑΜΕΣΑ να τερματιστεί το καθεστώς της παράνομης αγκυροβολίας στον όρμο των Βοιών. Για λόγους περιβαλλοντικούς (καταστροφή των λιβαδιών της –κατά τα λοιπά- προστατευόμενης από το κράτος Ποσειδωνίας, με την απαγόρευση της αλιείας με τράτες, επικίνδυνα τοξικά στη θάλασσα από τις εργασίες που παρανόμως πραγματοποιούνται, εργασίες θέλουν ειδική άδεια ακόμα και σε ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες) και αναπτυξιακούς (η θάλασσα είναι πλέον ένα από τα λίγα πλεονεκτήματα των Βατίκων για την προσέλκυση τουριστών, τομέας στον οποίον έχουν επενδύσει μεγάλος αριθμός Βατικιωτών – το πλεονέκτημα αυτό εκμηδενίζεται από την καθημερινή παρουσία φορτηγών πλοίων και τάνκερς στον όρμο).

Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε για την ΑΜΕΣΗ κινητοποίησή σας ως προς τα παραπάνω θέματα. Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας θα συνδράμει σε κάθε προσπάθεια συλλόγων, δήμων, Περιφέρειας και Υπουργείων, ως προς τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Μετά τιμής
ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΛΑΚΩΝΙΑΣ

*Επικοινωνία
Mail: lakoniko.diktyo@gmail.com
Fb: https://www.facebook.com/groups/213611712102751/?fref=ts