Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

H Ernst & Young και οι Ρωποπερπερήθρες

Τα περί της φαιδρότητας της επικοινωνιακής καμπάνιας περί τον Αρμαγεδδώνα που θα έφερνε η επιστροφή στη δραχμή, για να χρυσωθεί το χάπι του πραγματικού Αρμαγεδδώνα που συμφώνησε με τους (συν)εταίρους ο Αλέξης, ας μην τα επαναλάβουμε αφού τα είπαμε και προχθές .

Τώρα τη σκυτάλη της πήρε ο Κώστας Λαπαβίτσας που με απαντητικό άρθρο του, διαλέγει να δώσει συνέχεια στην αερολογία, από την άλλη πλευρά του γηπέδου, αυτή τη φορά.


Μια γενική παρατήρηση σε όλα αυτά: Οι οικονομολόγοι είναι αυτοί που μπορούν να μας πουν αύριο γιατί οι χθεσινές τους προβλέψεις απέτυχαν.

Αυτό, άλλωστε, όχι μόνον το είδαμε, αλλά το νοιώσαμε και στο πετσί μας με τον χειρότερο τρόπο, αφού όλες οι προβλέψεις της περασμένης 5ετίας, εκ μέρους του ΔΝΤ, απέτυχαν οικτρά.

Μην ξεχνάμε ότι και το ΔΝΤ παρόμοια οικονομετρικά μοντέλα χρησιμοποιεί με αυτό που περιγράφει ο Λαπαβίτσας στο προαναφερθέν άρθρο του.

Αυτά τα οικονομετρικά μοντέλα με τις 500 ή περισσότερες μεταβλητές, προσπαθούν να προσαρμόσουν την πράξη στη θεωρία, αλλά η καταραμένη η πράξη, συνήθως αρνείται να προσαρμοστεί! Ακόμα χειρότερα, είναι μοντέλα τόσο περίπλοκα που πολλές φορές ούτε οι ίδιοι οι σχεδιαστές τους, πολλές φορές, δεν τα πολυκαταλαβαίνουν.

Κοντολογίς, στον περίπλοκο κόσμο μας, είναι μόνο συμπτωματικό όταν επαληθεύονται αυτά που προβλέπουν τέτοια μοντέλα, σε βάθος 5ετίας.

Στις παραπάνω παρατηρήσεις, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και ορισμένες παράμετροι που ο Λαπαβίτσας εντέχνως παραβλέπει στην τοποθέτησή του και που σχετίζονται με τα πραγματικά περιστατικά. Μια σύνοψη των πραγματικών περιστατικών εδώ, γραμμένη προ καιρού, με άλλη αφορμή.

Συμπέρασμα: Σημαίνουν τα παραπάνω ότι πρέπει να παραδοθούμε στη μοίρα μας? Ασφαλώς και όχι! Ο δρόμος για την εθνική ανεξαρτησία, περνάει μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση. Όταν κι αν σχεδιάσουμε και -το κυριότερο- αρχίσουμε να υλοποιούμε την παραγωγική ανασυγκρότηση, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σοβαρότητα και για τις προοπτικές της επιστροφής μας σε εθνικό νόμισμα.

Εν των μεταξύ, αντί για να αερολογούμε, ας μιλήσουμε στα εσωτερικά φόρα για τις μίζες και για τη Siemens και στα εξωτερικά φόρα για την παραβίαση των πολιτικών κι εν τέλει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σήμερα συντελείται στην Ελλάδα. ‪

Άλλη μια φορά: όσο αερολογούμε και φαγωνόμαστε κενολογώντας, τόσο χαίρονται οι λύκοι
--------------------------------------------------------
Πηγή: raskolnick.soup.io-Alexandros Raskolnick
--------------------------------------------------------