Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Προσωρινή αργία σε εργάτες και υπαλλήλους

Σε μέτρα προσωρινής αργίας εργατών και υπαλλήλων καταφεύγουν μεταποιητικές μεσαίες και μικρές μονάδες του Λεκανοπεδίου μέσα στον γενικότερο πανικό που επικρατεί από χθες και  στην επιχειρηματική αγορά της χώρας.

Η πλήρης αδυναμία τροφοδοσίας πρώτων υλών χωρίς κατάθεση μετρητών αλλά και το πάγωμα των συναλλαγών λόγω της Τραπεζικής αργίας και προοπτικής χρεοκοπίας της χώρας οδηγεί σε λύσεις δυσάρεστες μεν αλλά αναγκαστικές.

Επιχειρήσεις ενημέρωσαν ήδη τους εργαζόμενους για αδυναμία πληρωμής μισθών αλλά και διακοπή της λειτουργίας όλων εκείνων των τμημάτων που δεν μένουν εκτός τροφοδοσίας πρώτων υλών.

Σκοπός είναι (σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των συγκεκριμένων εργοδοτών) ο νέος προγραμματισμός παραγωγής και η μελέτη του ενδεχόμενου συρρίκνωσης των εγκαταστάσεων   λόγω της παρατεταμένης κρίσης στην εξασφάλιση ρευστότητας για αγορά υλών και υλικών. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει διακοπή εργασίας και μισθοδοσίας μέχρι νεωτέρας σε χιλιάδες εργάτες και υπαλλήλους που οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για αριθμό λίγο κάτω από τις 10.000 .

Στην περιφέρεια και ειδικότερα στην Βορ. Ελλάδα την Λαμία  τα Ιωάννινα και την κεντρική Πελοπόννησο τα φαινόμενα είναι περισσότερα και ισχυρότερα. 

Στην Βορ. Ελλάδα μάλιστα ακούγεται  από σήμερα  το πρωί επίσπευση απολύσεων και λουκέτα. 
Η κατάσταση πανικού έχει προσλάβει μεγαλύτερες  διαστάσεις σε εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις λόγω ανατροπής από πολλούς   ξένους εισαγωγείς των όρων πληρωμής και γενικότερα των συναλλαγών υπολογίζοντας στο ενδεχόμενο ανακοινώσεων για επίσημη χρεωκοπία. 

Εάν εφαρμοσθούν τα σχέδια για λουκέτα του Ιουλίου –Αυγούστου οι ίδιοι επιχειρηματίες υπολογίζουν  ότι θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε 20-30.000 απολύσεις σε ένα δίμηνο. 

Και αυτά λόγω των διαγραφομένων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και ανεξάρτητα από την εξέλιξη στην διαπραγμάτευση 

Επισήμως η στάση και η απάντηση επιχειρήσεων και Οργανώσεων θα είναι διαφορετική.

Τοποθετήσεις για τα γεγονότα δεν θα υπάρξουν αλλά η γενικότερη αντίδραση θα κινείται μεταξύ ανάγκης για ψυχραιμία και για ευχές υπογραφής συμφωνίας που θα διασφαλίζει την οριστική διατήρηση της χώρας εντός του ευρώ. 
----------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Γιώργος Κράλογλου
----------------------------------------------