Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ο Τσίπρας το ξανασκέφτεται -Οι Βρυξέλλες ανοίγουν διάδρομο συνεννόησης

Ραγδαίες είναι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα για ακόμα μία φορά, αφού ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους, ενώ δεν αποκλείεται να διεξαχθεί και έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το αρχικό «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στη νέα πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πιθανόν το ξανασκέπτεται και επανέρχεται στις συζητήσεις.



Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες:
Πηγή της Κομισιόν:
  • Οπως είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ χθες στην συνέντευξη τύπου από την πλευρά της Κομισιόν η πόρτα παραμένει ανοιχτή
  • Ηταν σε επικοινωνία χθες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιούνκερ εξήγησε πώς θα μπορούσε να είναι μια λύση της τελευταίας στιγμής.
  • Ο Τσίπρας θα έπρεπε να στείλει ένα γράμμα σε Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Μέρκελ και Ολάντ στην οποία θα αποδεχόταν τις προτάσεις των 3 θεσμών οι οποίες δημοσιεύτηκαν από την Κομισιόν την Κυριακή με ένα ΝΑΙ στη βάση της πρότασης.
  • Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα Eurogroup
Πηγή της κυβέρνησης:
  • Νέα πρωτοβουλία αναμένεται από την Αθήνα
  • Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκδηλώσει πρωτοβουλία για λύση
  • Δίνει έμφαση σε χρέος και χρηματοδότηση για να συμφωνήσει
  • Η πρωτοβουλία Τσίπρα θα γίνει σε απάντηση της κίνησης Γιούνκερ και αναμένεται να εκδηλωθεί στην εκπνοή του προγράμματος, σήμερα, για λύση χωρίς ωστόσσο να δοθούν περισσότερες πλξηροφορίες
DPA: Οι Βρυξέλλες ξεκινούν ύστατη προσπάθεια
Το γερμανικό πρακτορείο DPA επιβεβαιώνει την είδηση ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται να ξεκινούν μια ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, έτσι ώστε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Αν ο Τσίπρας δεχθεί την πρόταση, μπορεί να έρθει ακόμη και σήμερα, και το μεταφέρει στο δημοψήφισμα ως «Ναι» θα μπορούσε στη συνέχεια να προετοιμαστεί ένα έκτακτο Eurogroup.

Διάσκεψη προέδρων ΕΕ: Επανεναρξη διαπραγματεύσεων και παράταση του προγράμματος
Την επείγουσα έναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ζητά η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.



Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας, δανειστών, η οποία ωστόσο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς το σώμα δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος.

Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει απόψε, Τρίτη 30 Ιουνίου.Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz και του ζήτησε να στηρίξει το αίτημα για παράταση του προγράμματος.

Ωστόσο χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, απέρριψε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

«Σήμερα η Διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Διάσκεψη των Προέδρων συζήτησε περαιτέρω την κατάσταση και πήρε θέση για τα άμεσα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Κάλεσε όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στις συνομιλίες για την Ελλάδα να επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πριν από το τέλος της Τρίτης για να συζητήσουν πως θα αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και τους πιθανούς τρόπους για την παράταση του προγράμματος ως προσωρινό μέτρο, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος».

Γιατί η Τρίτη και η Τετάρτη είναι οι πιο κρίσιμες ημέρες
Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν επειδή η «ατζέντα» είναι ασφυκτική. Σήμερα εκπνέει και τυπικά το τρέχον πρόγραμμα (Μνημόνιο) για την ελληνική οικονομία. Νομικά πλέον δεν υφίσταται η δυνατότητα παροχής βοήθειας και τα διαθέσιμα για την Ελλάδα εναπομείναντα κεφάλαια ακυρώνονται.

Επίσης σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Κανείς δεν γνώριζε ως τη Δευτέρα αν η Ελλάδα διαθέτει ή όχι τα απαιτούμενα χρήματα για την καταβολή των δόσεων. Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο σχετικό ερώτημα ήταν αόριστη και έλεγε ότι για το ζήτημα αυτό θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει αν θα αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA).
Ο Αυστριακός Νοβότνι, όπως προείπαμε, θεώρησε ότι η μπάλα είναι στο «ελληνικό γήπεδο».
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα την Τρίτη το βράδυ ή την Τετάρτη να υποβάλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα έχει εκπνεύσει το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα έχει καταρρεύσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, εφόσον δεν καταβληθούν οι τρέχουσες οφειλές. 
------------------------
Πηγή: iefimerida.gr
------------------------