Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Στο χείλος της κατάρρευσης η τουριστική ζήτηση

Πάγωσαν τις τελευταίες 24 ώρες οι κρατήσεις για Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες μπαράζ ακυρώσεων των προγραμματισμένων πακέτων υπό το φόβο κατάρρευσης της οικονομίας . Ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού, προσπαθώντας να διαχειριστούν τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις και παράλληλα δίνουν αγώνα προκειμένου να "σώσουν" όχι μόνο τις κρατήσεις που έχουν κλειστεί, αλλά και την ίδια την εικόνα της χώρας και του ελληνικού τουρισμού.

Αν και, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου, οι πελάτες που έρχονται με πακέτα all- inclusive είναι καλυμμένοι, οι ουρές στα ΑΤΜ, τα περιστατικά άρνησης βενζινάδικων και εστιατορίων να δεχθούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ζητώντας να πληρωθούν τοις μετρητοίς, η αγωνία για το εάν θα υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και- το χειρότερο- η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση πλήρους ρήξης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιτείνουν το αίσθημα αβεβαιότητας και στους τουρίστες, αλλά και στα ξένα τουριστικά πρακτορεία.

Τα πρώτα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των τουριστών έχουν ξεκινήσει να καταγράφονται και όπως εξηγούν στο Capital.gr εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ώρα με την ώρα. Σύσσωμοι οι φορείς του τουρισμού κάνουν έκκληση στην πολιτική ηγεσία για "λύση εδώ και τώρα" ώστε να μετριαστούν οι απώλειες και να υπάρξει κλίμα ηρεμίας σε εσωτερικό και εξωτερικό. Όσο η κατάσταση παραμένει χαοτική, η ημέρα του δημοψηφίσματος πλησιάζει και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, τόσο θα επιδεινώνεται η εικόνα της Ελλάδα στις ξένες τουριστικές αγορές, προειδοποιούν οι επιχειρήσεις. Φορείς της αγοράς φοβούνται μάλιστα ότι οι απώλειες φέτος στην ελληνική οικονομία μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 5 δισ. ευρώ λόγω των αντίστοιχων απωλειών από τον τουρισμό.

Τα πάντα αυτή τη στιγμή φαίνεται πως βρίσκονται στον αέρα. Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και η επιβολή capital controls έδωσαν τη χαριστική βολή για τον τουρισμό και οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι πλέον το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω για τους μεμονωμένους ταξιδιώτες. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλοι οι τουριστικοί φορείς. Ο ΣΕΤΕ, από κοινού με κοινωνικούς εταίρους, ζήτησε άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας να βρεθεί άμεση λύση εντός της Ευρώπης και του ευρώ. Η συνάντηση αυτή θα γίνει πιθανότατα σήμερα.

Τα ξενοδοχεία την ίδια ώρα, πέρα από το να ενημερώνουν τους τουρίστες για την κατάσταση, προσπαθούν να διασφαλίσουν και την ομαλή λειτουργία τους. Και αυτό γιατί οι προμηθευτές ζητούν από τους ξενοδόχους να πληρώνουν τοις μετρητοίς για τρόφιμα, με τις εταιρείες να φοβούνται πως ακόμη κι αν η πληρωμή γίνει ηλεκτρονικά, δεν διασφαλίζεται η ρευστότητά τους, καθώς παραμένει αμφίβολο το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.
----------------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Βίκυ Κουρλιμπίνη
----------------------------------------------------