Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ - «Φρένο» στις αξιώσεις χιλιάδων συμβασιούχων

«Φρένο» στις οικονομικές αξιώσεις χιλιάδων συμβασιούχων επιχειρεί να βάλει ο Αρειος Πάγος με νομολογιακή στροφή-σοκ.
Το ανώτατο δικαστήριο ανατρέποντας την ευνοϊκή για τους συμβασιούχους νομολογία, αποκρούει τη δυνατότητά τους να εισπράξουν αναδρομικά για επιδόματα (άδειας, δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα) αλλά και για δεδουλευμένα θέτοντας ζήτημα ακυρότητας της σχέσης εργασίας τους, έστω και αν ο εργοδότης (Δημόσιο κ.λπ.) συνεχίζει να τους απασχολεί.


Στην πράξη επιχειρείται να τερματιστεί η μαζική δικαστική δικαίωση πολλών χιλιάδων συμβασιούχων, που διεκδικούν αναδρομικά την πληρωμή σημαντικών κονδυλίων, με επίκληση διατάξεων του Αστικού Κώδικα περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Μέχρι τώρα, η νομολογία δεχόταν ότι όποιος εργάστηκε χωρίς έγκυρη σύμβαση εργασίας (π.χ. χωρίς άδεια ή το αναγκαίο πιστοποιητικό υγείας κ.λπ.) θα έπρεπε εντούτοις να πληρωθεί κανονικά με βάση τις διατάξεις του ΑΚ, αφού ο εργοδότης (Δημόσιο, ιδιώτης) ωφελήθηκε από την εργασία και κατέστη ουσιαστικά πλουσιότερος, με συνέπεια να πρέπει να του καταβληθεί το ποσό που θα έπαιρνε ένας άλλος εργαζόμενος, με έγκυρη σύμβαση και αντίστοιχα προσόντα, για την ίδια εργασία. 

Το ίδιο γινόταν δεκτό και για τους συμβασιούχους, που δεν μπορούσαν μεν να πετύχουν δικαστικά τη μονιμοποίησή τους (εφόσον είχαν προσληφθεί μετά τη συνταγματική απαγορευτική αναθεώρηση του 2001) αλλά μπορούσαν να εισπράξουν δεδουλευμένα και επιδόματα για την εργασία τους, επικαλούμενοι τον αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Οι συγκεκριμένοι 10 εργαζόμενοι στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων είχαν προσληφθεί με συμβάσεις έργου σε διαφορετικά διαστήματα από το 2003 ως το 2009 και απασχολήθηκαν ως μουσικοί της φιλαρμονικής ορχήστρας με διαδοχικές ανανεώσεις.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή που υπέβαλε ο δικηγόρος τους Δ. Τσολάκος αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούσαν μεν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου (λόγω της συνταγματικής απαγόρευσης), αλλά ότι έπρεπε να πληρωθούν για τις απλές σχέσεις εργασίας, με τις οποίες απασχολήθηκαν. Δέχθηκε ότι ο Δήμος πρέπει να καταβάλει στον καθένα ποσά από 10.140 έως 15.650 ευρώ.

Το Β' τμήμα ΑΠ κάνοντας δεκτή αίτηση αναίρεσης του οργανισμού, απέκρουσε τις οικονομικές αξιώσεις και επέβαλε στους εργαζόμενους δικαστικά έξοδα 2.300 ευρώ.

Στην αρεοπαγιτική απόφαση - σοκ (401/15) αναλύονται η νομοθεσία και η νομολογία που δεν επιτρέπουν τη μονιμοποίησή τους και τονίζεται ότι οι διατάξεις που θέτουν περιορισμούς ως προς τη σύναψη και τη διάρκεια τέτοιων συμβάσεων εργασίας, με ποινή ακυρότητάς τους, είναι αναγκαστικού δικαίου.
-----------------------------------
Πηγή: Έθνος-Αλ.Αυλωνίτης
-----------------------------------