Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου για τις 100 δόσεις

Μια τελευταία ευκαιρία στους οφειλέτες του Δημοσίου να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε 100 δόσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών προχωρώντας σε παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου της ρύθμισης που κανονικά έληξε χθες.

 Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι η ημερομηνία αυτή αποτελεί την τελική καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τους φορολογούμενους ότι μετά την εκπνοή της θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις αποδοχών, καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων) για όσους δεν ρυθμίσουν τις φορολογικές οφειλές τους.


Ειδικότερα, με τροπολογία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)», δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία κανονικά έληγε σήμερα, έως τις 15 Ιουλίου 2015.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Η παραπάνω τροπολογία συνιστά ανταπόκριση της κυβέρνησης στα χιλιάδες μηνύματα πολιτών, που κατέκλυσαν το υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες.

Ανταποκρίνεται επίσης στην ανάγκη διευκόλυνσης της φορολογικής διοίκησης, στην οποία εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις σε διάφορες φάσεις ελέγχου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη στη ρύθμιση τουλάχιστον όσων απ' αυτές βρίσκονται στη τελική φάση.

Η μέχρι σήμερα εξαιρετική ανταπόκριση, με τους 750.000 φορολογούμενους, κυρίως φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις, οι οποίοι έθεσαν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,25 δισ. ευρώ, αποτελεί ένδειξη επίσης της εμπιστοσύνης ευρύτερων στρωμάτων του λαού ότι μπορεί να υπάρξει ένα μέλλον διαφορετικό από τη σημερινή κατάσταση προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας της κοινωνίας και της χώρας», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι οι οφειλές μπορούν να τακτοποιηθούν είτε με εφάπαξ καταβολή και διαγραφή όλων των προσαυξήσεων είτε σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να κυμανθούν από 2 έως και 100, με έκπτωση επί των προσαυξήσεων από 30% μέχρι 90% ανάλογα του αριθμού των δόσεων.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη ληξιπρόθεσμα μέχρι 1-3-2014 που έχουν ήδη ενταχθεί σε προηγούμενη ή παλαιότερη ρύθμιση. Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης είναι 20 ευρώ.

Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται σε 3% ετησίως.

Σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και θα αναστέλλονται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και κάθε διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Οι οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση απαλλάσσονται από τυχόν πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής 10%, 20% ή 30% που τυχόν τους έχουν επιβληθεί.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Στο μεταξύ, με τροπολογία στη Βουλή παρατείνεται η προθεσμία ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 31η Ιουλίου 2015.
------------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Μαρία Βουργάνα
------------------------------------------