Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Μια Επίσκεψη ΠτΔ δεν λύνει καθημερινά προβλήματα.

Η σύνδεση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Κύθηρα με τα πολλά άλυτα προβλήματα του νησιού (για τα οποία δίνουμε καθημερινή μάχη) είναι τουλάχιστον λαϊκισμός.

Ας μπουν στον κόπο όσοι συνδέουν την επίσκεψη αυτή με κάθε λογής πρόβλημα να διαβάσουν τις αρμοδιότητες του ΠτΔ που δεν έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα.

Τα προβλήματα των Δήμων και των νησιών πρέπει να τα αντιμετωπίσει η εκλεγμένη Κυβέρνηση της Χώρας προς την οποία έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, τις παραινέσεις μας και τα αιτήματά μας και μάλιστα με πιεστικό τρόπο. 


Όσοι απαξιώνουν την επίσκεψη αυτή, που ήταν πράγματι ιστορική για πολλούς λόγους, καλά θα κάνουν να αναλογιστούν το ποίοι έχουν τις πραγματικές ευθύνες για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νησί και κοινωνία και να κατευθύνουν εκεί την κριτική τους.

Το είπαμε και το ξαναλέμε. Οι δυνατότητες του Δήμου είναι πεπερασμένες, λόγω μειωμένου προσωπικού, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας, λόγω θεσμικών και λοιπών προβλημάτων.

Δεν θα μας λύσει τα προβλήματα ο ΠτΔ, ούτε ήταν αυτός ο σκοπός της επίσκεψής του, ούτε τέτοιο ρόλο έχει από το Σύνταγμα.

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη ορισμένων για πολιτικό αυτοπροσδιορισμό αλλά η σύνδεση ανόμοιων καταστάσεων είναι τουλάχιστον άτοπη, αν όχι αυτοεμπαικτική.
Και τουλάχιστον, αν όλοι οι κρίνοντες θέλανε να ενημερώσουν τον ΠτΔ για τα προβλήματα του τόπου μας, γιατί δεν ήρθαν να του μιλήσουν και να του τα πουν από κοντά; Στη Χώρα και τον Ποταμό...

Ο ΠτΔ είναι απλός, καθημερινός, ήπιος και με ευχαρίστηση θα άκουγε τα προβλήματα του κόσμου (που έτσι και αλλιώς του μετέφερα εγώ), όπως έκανε στα Αντικύθηρα με τους λιγοστούς ακρίτες κατοίκους.
Είμαι πολύ περήφανος που κάλεσα τον ΠτΔ στα Κύθηρα και Αντικύθηρα και που απεδέχθη την πρόσκληση αυτή, λίγους μόλις μήνες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Είμαι περήφανος που εκατομμύρια Έλληνες είδαν στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ τον Ανώτατο Άρχοντα της Χώρας να δηλώνει ότι "στα Κύθηρα το θαύμα λειτουργεί ακόμα". Και αυτή η περηφάνια, που ενισχύεται από τις ευχαριστίες και ευχές που δέχθηκα χτες από τον ΠτΔ διά του Υπασπιστού του για την υποδειγματική διοργάνωση της επίσκεψης, δεν αίρεται παρά τα όποια προβλήματα είχε και έχει το νησί, τα οποία μεθοδικά, οργανωμένα και με σύγχρονη αντίληψη αντιμετωπίζουμε.
----------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης Δήμαρχος Κυθήρων
----------------------------------------------------