Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Οι Κάρτες ...Τα Νησιά .... και οι ..Έντιμοι Κλέφτες...

Από το πρωϊ σήμερα τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης και το διαδίκτυο έχουν πάρει φωτιά και σε πυρ κατ' ομαδόν προασπίζονται το δικαίωμα να πληρώνεις με μετρητά ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ στα νησιά, ειδικά την τουριστική περίοδο.


Από το πρωϊ έχω διαβάσει κάθε είδους δικαιολογίες από σοβαρές μέχρι γελοίες, και κάθε πικραμένος έχει και ένα λόγο να αρνείται οιαδήποτε εφαρμογή που σκοπό έχει τον περιορισμό της ασύδοτης κλεψιάς του καλοκαιριού που φουσκώνει τα πορτοφόλια της κάθε λογής μικροεπιχείρησης εις βάρος του κράτους αλλά και των ίδίων των καταναλωτών.


Ο ένας επικαλείται τους Ρώσσους τουρίστες που δεν έχουν λέει κάρτες, ο άλλος επικαλείται ότι δεν υπάρχουν μηχανήματα υποδοχής καρτών στα νησιά, άλλος πάλι ότι οι επικοινωνίες είναι δύσκολες και κολάει το σύστημα. Βασικά όμως ο κοινός σκοπός είναι ένας "ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ"...

Οι σημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επιθυμούμε συμφωνία και παραμονή στην ευρωζώνη και από την άλλη ότι το θέλουμε αρκεί να μην βλάψει τον δικό μας κλάδο η φατρία. Τώρα εάν επηρεάσει άλλους δικό τους θέμα....

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρεί ορισμένα θέματα που δεν θα είναι οριζόντια έτσι ώστε να βλάψουν το σύνολο του πληθυσμού και ένα από αυτά είναι η εφαρμογή μιας μεθόδου που αποτελεί καθημερινότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Δηλαδή την χρήση κάρτας πιστωτικής η χρεωστικής προκειμένου αντί για μετρητά να πληρώνει κανείς με πλαστικό χρήμα έτσι ώστε να περιορισθεί δραστικά το όργιο φοροδιαφυγής και μη απόδοσης ΦΠΑ τους καλοκαιρινούς μήνες από τις χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις των τουριστικών νησιών.

Δηλαδή με δυό λόγια, πάς με την οικογένεια σου σε ένα παραλιακό εστιατόριο μετά το μπανάκι που απόλαυσες. Κάθεσαι παραγγέλνεις φαγητό και ποτό, ζητάς λογαριασμό σου φέρνει ένα δυσνόητο μπακαλοτέφτερο, υπολογίζει τον ΦΠΑ, πληρώνεις, φεύγεις, χωρίς απόδειξη.
Κάθεσαι και υπολογίζεις λοιπόν : Λογαριασμός για 4 άτομα 80 ευρώ συν 23% = 98,4 δηλαδή 18,4 ευρώ που σου κλέβει απροκάλυπτα και μείον 18,4 που δεν πάνε στο ταμείο του κράτους και που υποχρεωτικά θα πληρώσεις πάλι εσύ με τους φόρους σου = 36,8 ευρώ. Δηλαδή 80 φαγητό+ποτά και σχεδόν άλλα 50% κερατιάτικα..... υπέρ της ευλόγου 10μηνης ανάπαυσης της επιχείρησης το προσεχές διάστημα.

Κάθε καλοκαίρι από όλα τα νησιά υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες ...στου κουφού την πόρτα, και στο "ονομα του υγειούς τουρισμού" πολιτεία και παράγοντες εφαρμόζουν παρωπίδες μουλαριού και κάνουν πως δεν κατάλαβαν.

Σε κάθε εφαρμογή υπάρχουν προβλήματα. Έτσι και σε αυτή που προτείνεται. Δουλειά αυτών που θα την συντάξουν είναι να προβλέψουν ότι προβλήματα υπάρχουν και να τα συμπεριλάβουν διορθώνοντας τα. Τα περισσότερα από αυτά είναι απλά και αποτελούν καθημερινότητα σε άλλες χώρες. Καιρός να γίνουμε και εμείς μια συνηθισμένη χώρα και όχι να παραμείνουμε "Αρματωλοί και Κλέφτες" είτε κάτοικοι Γαλάτικου Χωριού χωρίς Αστερίξ και Οβελίξ.

Στην σημερινή εποχή ο περισσότερος κόσμος η τουλάχιστον ο κόσμος που έχει την δυνατότητα κάποιων ολιγοήμερων διακοπών διαθέτει έστω μία πιστωτική η χρεωστική κάρτα.

Και ας μου πεί κάποιος που έκανε διακοπές εκτός Ελλάδος σε ποιά χώρα πήγε και μπόρεσε να μείνει σε ξενοδοχείο χωρίς να διαθέτει πιστωτική κάρτα παρά μόνο μετρητά.

Κάτι που είναι εφαρμοσμένο παγκόσμια γιατί πρέπει να είναι εξαίρεση για τα ελληνικά νησιά ;;;

Ας κατεβάσουμε λοιπόν τις μάσκες της υποκρισίας και της δήθεν "αντίστασης υπέρ της τσέπης ημών" και ας παραδεχτούμε ότι όσοι αυτή την στιγμή φωνάζουν και αντιστέκονται έχουν ένα μόνο σκοπό : Πως να κλέψουν κράτος και καταναλωτές ....

Τα υπόλοιπα είναι απλά παραμυθάκια και πολιτικές φαιδρές ιστορίες {το ίδιο κάνει....}
------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------