Τρίτη 28 Απριλίου 2015

"Καθοριστική η συμβολή των Δήμων στο Μεταναστευτικό αλλά..."

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, συναντήθηκε, σήμερα, στο Στρασβούργο, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, με σκοπό να του μεταφέρει τις αγωνίες και τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ιδιαίτερα στους νησιωτικούς Δήμους της Χώρας, με τον Έλληνα Επίτροπο να αναγνωρίζει μεν την «καθοριστική» - όπως τη χαρακτήρισε - συμβολή των Δήμων στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού θέματος, να "νίπτει τας χείρας" του δε, για διαχείριση Ευρωπαϊκών κονδυλίων απ' αυτούς, λέγοντας, πως «η Ευρωπαϊκή πολιτική για το Μεταναστευτικό, εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών», απαντώντας στο σχετικό αίτημα του Προέδρου της ΚΕΔΕ. 

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετέφερε το καθολικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας να τυγχάνουν και οι Δήμοι χρηματοδότησης για να διαχειριστούν ζητήματα μετανάστευσης και προσφύγων, αφού με δεδομένο ότι, ήδη αρκετοί Δήμοι σήκωσαν μεγάλο βάρος για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων κατά βάση με δικά τους μέσα, πλέον οι ιδιαίτερα έκτακτες συνθήκες είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν με ίδια μέσα της Αυτοδιοίκησης.
Αποτέλεσμα αυτού να καθίσταται εξαιρετικά αναγκαίο και επείγον να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους, μέσα από τα κονδύλια που εισπράττει η Κεντρική Κυβέρνηση για το σκοπό αυτό. 

Ο κ. Αβραμόπουλος μετέφερε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, ότι η Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών, καθώς και ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύεται πως είναι καθοριστική η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπισή του συγκεκριμένου ζητήματος. 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:
«Καλέσαμε τον επίτροπο Μετανάστευσης, κ. Αβραμόπουλο, να παραστεί στις εργασίες του συνεδρίου μας, στις 7 Μαΐου και να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουμε, στο πλαίσιο του συνεδρίου, για να μας αναπτύξει τις θέσεις και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό. Ήδη, ο κ. Επίτροπος μας έκανε μια αρχική ενημέρωση γι' αυτές. 

Σε κάθε περίπτωση θέλω να επαναλάβω, πως η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών είναι πως αποτελεί Ευρωπαϊκό πρόβλημα, για το οποίο χρειάζεται να συνδράμουν όλα τα κράτη - μέλη της Ένωσης κι όχι μόνον οι Χώρες πρώτης υποδοχής. Η Ευρωπαϊκή όμως διάσταση δεν αναιρεί την υποχρέωση της Ελλάδος να αποκτήσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο Εθνικό σχέδιο, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος».
----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
----------------------------