Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία: Οι δόσεις με τη νέα ρύθμιση

"Κούρεμα" οφειλών, ανάλογο των δόσεων που επιλέγουν, μπορούν να πετύχουν όσοι σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε 100 ή λιγότερες δόσεις εξόφλησης. 
Προϋπόθεση, οι οφειλέτες να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές Μαρτίου για να μπουν στη ρύθμιση.

Περισσότερο κερδισμένοι αναμένεται να είναι είναι όσοι έχουν μεγάλα ποσά από πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, καθώς έχουν την ευκαιρία να τα διαγράψουν σε ποσοστό 50% ως και 80% ρυθμίζοντας την οφειλή τους σε δόσεις, ενώ αν την καταβάλλουν σε μία δόση (εφάπαξ εξόφληση), τότε τα πρόσθετα τέλη και οι προσαυξήσεις διαγράφονται ολοσχερώς! 


Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να προσέξουν τι τους συμφέρει, συνδυάζοντας την ωφέλεια από το "κούρεμα" των προσαυξήσεων με τις επιβαρύνσεις που κρύβει η νέα ρύθμιση, λόγω του επιτοκίου που επιβάλλεται σε όσους χρωστούν κύρια οφειλή άνω των 5.000 ευρώ. Και αυτό γιατί μπορεί ένας οφειλέτης να έχει μεγάλα ποσά από προσαυξήσεις και φαινομενικά να τον συμφέρει να μπει σε 50 ή 72 ή 100 δόσεις διαγράφοντας το 70% ή το 60% ή το 50% των προσαυξήσεων, πλην, όμως, όσο περισσότερες είναι οι δόσεις αποπληρωμής, τόσο μεγαλώνει και η επιβάρυνση του επιτοκίου, που τελικά εξανεμίζει σε πολλές περιπτώσεις τα όποια οφέλη από τη διαγραφή των προσαυξήσεων! 

Με "δύο λόγια", μπορεί ένας οφειλέτης να διαγράψει το 60% ή το 50% των προσαυξήσεων, αλλά στο τέλος να διαπιστώσει, ότι η συνολική του οφειλή είναι περίπου ίδια με το αρχικό του χρέος, προτού δηλαδή του διαγραφούν οι προσαυξήσεις! Αυτό συμβαίνει επειδή, όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλώνει το ποσό της οφειλής που μπαίνει σε ρύθμιση ακριβώς επειδή αυτό το ποσό επιβαρύνεται με τόκο για μεγαλύτερο διάστημα!

Για παράδειγμα, ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή 25.000 ευρώ και άλλα 7.500 ευρώ είναι προσαυξήσεις (δηλαδή συνολική οφειλή 32.500 ευρώ), αν επιλέξει τις πολλές δόσεις (72 ή 100) θα έχει μεν "κούρεμα" των προσαυξήσεων στις 3.000 ευρώ και 3.750 ευρώ αντίστοιχα, πλην όμως το συνολικό ποσό που θα μπει σε ρύθμιση θα είναι 30.630,45 ευρώ με τις 72 δόσεις και 32.529,07 ευρώ στις 100 δόσεις. 

Στην πράξη, λοιπόν, το επιτόκιο της ρύθμισης, που είναι 0,25% το μήνα ή 3% ετησίως στο ανεξόφλητο ποσό, εξανεμίζει τα οφέλη από τη διαγραφή των προσαυξήσεων στις περιπτώσεις που επιλέγονται οι πολλές δόσεις. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι πολλές δόσεις διευκολύνουν τους περισσότερους οφειλέτες καθώς τα μηνιαία ποσά που καλούνται να πληρώσουν είναι μικρότερα από το αν επέλεγαν τις λιγότερες δόσεις. 

Πόσο κουρεύονται οι προσαυξήσεις 
- Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους, θα τύχουν διαγραφής των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών κατά 100%.
- Όσοι ρυθμίσουν την οφειλή επιλέγοντας 2 έως 36 δόσεις, θα έχουν διαγραφή 80% στις προσαυξήσεις.
- Όσοι κάνουν ρύθμιση σε 37 έως 50 δόσεις, θα έχουν διαγραφή 70%.
- Όσοι επιλέξουν από 51 έως 72 δόσεις, θα έχουν διαγραφή προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών σε ποσοστό 60%.
- Όσοι ενταχθούν σε ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις, θα έχουν διαγραφή προσαυξήσεων κατά 50%. 

Εξόφληση χωρίς τόκο για οφειλή έως 5.000 ευρώ 
Το μεγαλύτερο κέρδος από τη νέα ρύθμιση έχουν όσοι χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ από κύρια οφειλή, ανεξάρτητα από το ύψος των προσαυξήσεων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το νέο νόμο (4321/15), όσοι έχουν κύρια οφειλή έως 5.000 ευρώ δεν πληρώνουν τόκο για το ποσό που θα βάλουν σε ρύθμιση είτε με τις 12 είτε με τις 100 δόσεις. 
Οι εν λόγω μικροοφειλέτες θα πληρώσουν τη δόση που αναλογεί στο άθροισμα της κύριας οφειλής τους συν τις προσαυξήσεις που θα έχουν μετά τη διαγραφή. 
Το ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι 50 ευρώ. 

Για παράδειγμα:

Οφειλέτης που χρωστά εισφορές 3.000 ευρώ (ενός έτους) στον ΟΑΕΕ και άλλα 1.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, αν επιλέξει την αποπληρωμή τους σε 72 μήνες, θα τύχει διαγραφής των προσαυξήσεων κατά 60%, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 400 ευρώ και το προς ρύθμιση ποσό θα είναι 3.400 ευρώ. 

Με τις 72 δόσεις η κάθε δόση έρχεται στα 47 ευρώ το μήνα, αλλά επειδή το ελάχιστο ποσό είναι τα 50 ευρώ, ο εν λόγω οφειλέτης θα εξοφλήσει σε 68 μήνες (3.400 €/50 € το μήνα=68 μήνες). 

Οι προθεσμίες 
Στο ΙΚΑ και το ΚΕΑΟ οι αιτήσεις υποβάλλονται ήδη από την περασμένη Πέμπτη, ενώ από τις 2 Απριλίου θα δέχονται αιτήσεις ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και άλλοι φορείς (ΕΤΑΑ κ.λπ.). 

Οι οφειλέτες που μπορούν να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση αγγίζουν το 1 εκατομμύριο. 
Σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ υπάρχουν 510.000 οφειλέτες, στον ΟΑΕΕ 340.000, στον ΟΓΑ άλλοι 250.000 και σε άλλους φορείς (ΕΤΑΑ) πάνω από 80.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. 

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου 2015. 
Σύμφωνα με τον «ΕΤΚ», ίσως δοθεί παράταση, καθώς δεν είναι όλα τα Ταμεία έτοιμα για να υποδεχτούν τον όγκο των αιτήσεων. 

Αυτό θα φανεί στην ημερομηνία που λήγει η αρχική προθεσμία και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παράταση θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη αν δεν ανταποκριθεί ένας πολύ μεγάλος όγκος (άνω του 40%) των οφειλετών. 

Προσοχή όμως, γιατί είτε με παράταση, είτε χωρίς, όσοι μείνουν εκτός ρύθμισης θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ρύθμιση μόνο με 12 δόσεις! 

Σε αυτή την περίπτωση, όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά και δεν σπεύσουν να τα ρυθμίσουν, τότε θα πρέπει να αρχίζουν να ανησυχούν γιατί πλέον αν ζητήσουν ρύθμιση θα πρέπει να ξεχρεώσουν σε 12 μόλις μήνες με δόσεις που για τους οφειλέτες άνω του 1 εκατ. ευρώ, διαμορφώνονται στις 95.365 ευρώ το μήνα! 
Για τους μικρούς οφειλέτες των 3.000 ευρώ οι δόσεις για ρύθμιση σε 12 μήνες είναι 266 ευρώ, που θα πρέπει να τα δίνουν κάθε μήνα, αλλιώς, τα Ταμεία, όπως λένε τουλάχιστον, θα είναι αμείλικτα!
------------------------------------
Πηγή: Ελευθερος Τύπος
------------------------------------