Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ακόμη και ΕΚΤΟΣ διαλόγων για τα Κοινωνικά Προγράμματα η ΚΕΔΕ!

Χωρίς την παρουσία του α' Βαθμού της Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθεί, το μεσημέρι της Παρασκευής, η συνάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), με αντικείμενο την ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ (αναπτυξιακές συμπράξεις, προμήθειες, καταγραφή τυπικών και άτυπων Δομών) και την εξειδίκευση της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και του Προέδρου της, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, και αφού πρώτα "χαιρετίζει" και χαρακτηρίζει ως «θετική» την έναρξη της δράσης αυτής, τονίζει την αναγκαιότητα - και τυπικά αλλά και ουσιαστικά - οι Δήμοι της Χώρας να αποτελούν «επικεφαλής εταίροι» στη δράση αυτή.


«Καταρχήν θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. 

Η ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ και η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας. 

Θεωρούμε όμως ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που δοκιμάζει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, πρέπει να συμμετέχουν όλοι και κυρίως, να συμμετέχουν οι Δήμοι.   

Άλλωστε σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, η αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης έχει απονεμηθεί στους Δήμους, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Πατούλης.

Επίσης, υπενθυμίζει, ότι και κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, η ΚΕΔΕ είχε τονίσει «σε ότι αφορά το Πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο "Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους 2014-2020", την αποφασιστικότητά μας οι Δήμοι να έχουν το πρώτο ρόλο ως "επικεφαλής εταίροι". Τόσο διότι διαθέτουμε τις απαραίτητες κοινωνικές δομές, όσο και γιατί έχουμε χαρτογραφήσει τις ανάγκες και διαθέτουμε το κατάλληλο προσωπικό και την εμπειρία, που θα διασφαλίσει την άμεση και ομαλή υλοποίηση του προγράμματος , προς όφελος των ωφελουμένων».  

Ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει, ακόμη, ότι κατά τη συνάντηση «είχε προκύψει το θετικό γεγονός, ότι ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναγνωρίσατε τη σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή και αξία των κοινωνικών δομών των Δήμων στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και το σημαντικό ρόλο των ΟΤΑ στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων που απαιτούνται για να κάνει η χώρα μας ένα νέο ξεκίνημα». 

«Θέλουμε να πιστεύουμε», καταλήγει ο κ. Πατούλης, «ότι η μη πρόσκληση στη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα των εκπροσώπων των Δήμων, οφείλεται σε ελλιπή γνώση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και δεν υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να διαπιστώσουμε τις πραγματικές προθέσεις της κας Φωτίου, εφόσον πραγματοποιηθεί μαζί της η συνάντηση που έχουμε ζητήσει ως Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και ένα μήνα περίπου, αλλά ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί, πιθανόν λόγω φόρτου εργασίας της κας Υπουργού. Σε κάθε όμως περίπτωση, το ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της φτώχειας δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνεργασίες και συναίνεση, αφού μας ενώνει όλους».  
-------------------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-------------------------------------