Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ

Ο διεθνής Τύπος έχει στραμμένο το βλέμμα του στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.
Ολα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου φιλοξενούν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας, αφού θεωρούνται θεωρούνται από πολλούς σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης.
Επιπλέον, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχουν, κερδίσει τη μάχη των εκλογών, θα είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά θα πάρει την εξουσία αριστερό κόμμα αλλά και τη θέση πρωθυπουργού, πολιτικός ετών 41.


guardian

Περισσότεροι από 870 δημοσιογράφοι και ανταποκριτές από 45 χώρες, αριθμός κατά 35% μεγαλύτερος από αυτόν στις εκλογές του 2012, εκατοντάδες τεχνικοί, κάμερες και συνεργεία δεκάδων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικτύων, μια πανστρατιά ανθρώπων της Ενημέρωσης καλύπτουν την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας.
Το πρωτοφανές ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές εκλογές αποτυπώνεται και σήμερα στα πρωτοσέλιδα και στις σελίδες των ηλεκτρονικών Μέσων σε Ευρώπη και Αμερική.

Reuters
Για το πρακτορείο "Reuters", o ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μία ιστορική νίκη. "Οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα με την κάλπη να βγάζει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το αριστερό κόμμα έχει δεσμευτεί να αποσύρει τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Με μία νίκη ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσε να προκύψει η πρώτη κυβέρνηση την ευρωζώνη που ανοιχτά έχει δεσμευτεί ότι θα ακυρώσει τους αντιμνημονιακούς όρους στο πρόγραμμα δανεισμού της από την Ε.Ε και του ΔΝΤ.

bloomberg

Le Monde
Υπό τον τίτλο: "Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ;, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει τις προεκλογικές του εξαγγελίες. "Σύμφωνα με το εκλογικό του πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος, να ενισχύσει τις επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας". γράφει η "Le Monde". Στο σχετικό δημοσίευμα, η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης και προεκλογική αφίσα του κόμματος με τον ηγέτη του να ποζάρει χαμογελαστός. Για την "Le Monde", η σημερινή κάλπη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα.

le monde

Liberation
Για την εφημερίδα L iberation : "Το Ριζοσπαστικό Κόμμα ΣΥΡIZA βαδίζει προς την εξουσία" .
Η αριστερή εφημερίδα απεικονίζει τον ηγέτη του κόμματος , Αλέξη Τσίπρα, να κραδαίνει την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Le Figaro
"H Ελλάδα έτοιμη να φέρει στην εξουσία την ριζοσπαστική Αριστερά", γράφει η εφημερίδα Le Figaro. H δεξιά εφημερίδα επισημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία είναι σε εξέλιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών.

bbc
ΒΒC
"Eλληνικές εκλογές: Το αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙZΑ μάχεται σήμερα τη Νέα Δημοκρατία", γράφει το BBC επισημαίνοντας ότι, τα δύο κόμματα είναι αυτά που διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους στην κάλπη με τους δύο ηγέτες των κομμάτων να εμφανίζονται χαμογελαστοί." Οι Έλληνες οδηγούνται στις εκλογές που θα αλλάξουν πιθανότατα τους όρους επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές", σχολιάζει το BBC.

Associated Press
"H Eλλάδα πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για το οικονομικό της μέλλον", γράφει το πρακτορείο Associated Press με την βρετανική εφημερίδα Guardian να αναπαράγει το δημοσίευμα. Το Associated Press υποστηρίζει επίσης ότι ο ΣYΡIZA είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών αν και, όπως επισημαίνει, δεν αναμένεται να πετύχει αυτοδυναμία.

ws

Business Insider
Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρωζώνης, εκτιμά το Business Insider. Έχοντας ρίξει τους τόνους της ευρωσκεπτικιστικής ρητορικής του, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύεται πλέον για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας και για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους ύψους 320 δισ. ευρώ. Έντονη μεταβλητότητα παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις χρηματοοικονομικές αγορές, εν όψει των εκλογών στην Ελλάδα, αν και τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συμβιβαστεί με τους πιστωτές. Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, σημειώνει το Business Insider, θα πρέπει να ζητήσει την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας στις 28 Φεβρουαρίου, όπου λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Εκτός από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, καθώς στη διάρκεια του καλοκαιριού λήγουν ομόλογα ύψους 10 δισ. ευρώ.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν εξάμηνη «περίοδο χάριτος», στη διάρκεια της οποίας θα παγώσει το μνημόνιο προκειμένου να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί, ωστόσο, αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης, το οποίο εντείνει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Daily Telegraph
Κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας σαρώνει την Ευρώπη, κύμα στο οποίο πρωτοστατεί η Ελλάδα, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

reuters

El Pais: Ελληνικές εκλογές, «νέοι παίκτες σε ένα… αρχαίο δράμα»
Η πολιτική και το δράμα είναι πάντα αλληλένδετα στην Ελλάδα, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν στο… χείλος της αβύσσου και της κοινωνικής πόλωσης. Οι ακραίες διακηρύξεις, η μονομαχία των υποψηφίων, η έντονη ρητορική των ηγετών και το πάθος των ψηφοφόρων ήταν στοιχεία που πάντοτε χαρακτηρίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας πριν από 40 χρόνια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, είναι οι πρώτες εκλογές που το αποτέλεσμά τους θα κριθεί μεταξύ εκείνων που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και εκείνων που φοβούνται ότι θα χάσουν τα πάντα.
Σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνεται, με τον πιθανό νικητή με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, τον ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπει τη νίκη του σαν μια εκδίκηση για την ήττα των κομμουνιστών στον εμφύλιο πόλεμο του 1946-1949. Παράλληλα, επισημαίνεται, είναι οι πρώτες εκλογές που η μάχη για την εξουσία δεν γίνεται μεταξύ των εκπροσώπων των μεγάλων δυναστειών που βρίσκονταν στην εξουσία εδώ και δεκαετίες.

El Mundo: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταφέρει…»
Από ενδεχόμενη συμφωνία θα επωφεληθεί και το ισπανικό κόμμα PodemosΣτη σχέση των ΣΥΡΙΖΑ και Podemos αναφέρεται άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, στο οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν και παρουσιάζουν πολλές διαφορές, «το ένα θέλει να αντικατοπτρίζεται στον καθρέφτη του άλλου». Αυτό συμβαίνει γιατί από τη μια πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παρουσιάσει στους έλληνες ψηφοφόρους έναν «αδελφό» με μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει την εξουσία σε μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα και με ισχυρότερη παρουσία την Ε.Ε. Από την άλλη, το Podemos θέλει να καταδείξει στους Ισπανούς ότι το σχέδιο διακυβέρνησης που πρεσβεύει μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη χωρίς να βυθιστεί ο κόσμος.

Ο χρόνος, σημειώνει ο αρθρογράφος, κυλάει υπέρ των Ισπανών.

forbes

Bloomberg
«Οι Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να καθορίσουν εάν η χώρα που πυροδότησε την κρίση χρέους του 2010 θα παραμείνει στο δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή θα προκαλέσει τους πιστωτές της δημιουργώντας ένα προηγούμενο στην Ευρώπη», υπογραμμίζει σε άρθρο ανάλυση του για τις ελληνικές εκλογές το Bloomberg.

Σύμφωνα με αυτό οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη σήμερα, από το Βερολίνο ως τη Μαδρίτη, αλλά και η Κομισιόν στις Βρυξέλλες αγωνιούν ποιος θα επικρατήσει, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς ή ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που έχει υποσχεθεί στους Έλληνες τη διαγραφή μέρους του χρέους και την εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε ως όρος για την χορήγηση βοήθειας. Υποσχέσεις τις οποίες ο Αντώνης Σαμαράς λέει ότι θέτουν σε κίνδυνο την έξοδο της χώρας απ' την Ευρωζώνη.

Independent
Υπό τον τίτλο: "Ελληνικές εκλογές:Οι ψηφοφόροι θα διαλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα στην Ε.Ε.", η εφημερίδα "Independent" σχολιάζει τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που "δείχνουν" νίκη του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. "Οι ελληνικές εκλογές διεξάγονται πρόωρα", όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, "για τον λόγο ότι, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου τον περασμένο μνήμα.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας του να αποσπάσει ικανοποιητικούς συμβιβασμούς σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας αλλά και τα μέτρα λιτότητα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης". "O ΣΥΡΙΖΑ", γράφει η εφημερίδα, "μπορεί να μην βγει με αυτοδυναμία , κατά συνέπεια θα πρέπει να βασιστεί σε μικρότερα κόμματα. Επιπλέον,θα πρέπει να ξέρει ότι δεσμεύεται από το χρέος της χώρας, το ύψος του οποίου αγγίζει τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ ευρώ, αλλά και την διασφάλιση του δανείου, ύψους 7, 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το πρόγραμμα διάσωσης.

all jaz

Al Jazeera
"Οι ελληνικές εκλογές αυξάνουν τους φόβους για επαπειλούμενο λουκέτο στην ευρωζώνη", γράφει ο τίτλος του αραβόφωνου δικτύου "Al Jazeera¨" .

"Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός αριστερών κομμάτων, έκανε την εκστρατεία του κηρύττοντας την ελπίδα ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου που σταθεροποίησαν την ελληνική οικονομία μετά την οικονομική κρίση του 2010. Η Ελλάδα ήρθε τότε αντιμέτωπη με την χρεοκοπία και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πακέτα στήριξης, ύψους έως και 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τους όρους του μνημονίου που επιβλήθηκαν από την τρόικα, την Κομισιόν αλλά και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα σε ότι αφορά μέτρα λιτότητας που τέθηκαν σε εφαρμογή. Η Γερμανία, "ατμομηχανή" της Ευρωζώνης, και οι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι κατηγορούν τους Έλληνες για κακοδιαχείριση των προβλημάτων τους , κι έχουν ήδη εκφράσει την απροθυμία τους να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους των δανείων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει σήμερα τις εκλογές, μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ε.Ε και την Ελλάδα είναι σχεδόν αναπόφευκτη", σχολιάζει η εφημερίδα.

Τhe Telegraph
Για την βρετανική εφημερίδα "The Telegraph", τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα δημιούργησαν σοβαρή κρίση στον τομέα της υγείας. Έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, οι γιατροί που εργάζονται σε κλινικές που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε άτομα που έχουν ανάγκη, έχουν γίνουν μάρτυρες μίας άνευ προηγουμένου κρίσης που δεν περίμενε ποτέ κανείς να δει στην Ελλάδα, με γυναίκες και παιδιά να υποσιτίζονται.

Στο Πέραμα, μία από τις φτωχές συνοικίες των Αθηνών, ο δείκτης ανεργίας έχει σκαρφαλώσει στο 60% και οι γονείς δεν έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα πιάτο φαγητό. "Το νοσοκομείο που έχει στηθεί στην περιοχή του Περάματος παρέχοντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τώρα πλέον προσφέρει και τρόφιμα στις άπορες οικογένειες, εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως, μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, προμηθεύονται πλαστικές σακούλες γεμάτες τρόφιμα, όπως γάλα, ζυμαρικά και λάδι . Τα τρόφιμα τους προσφέρονται δωρεάν από την κλινική που στήθηκε με πρωτοβουλία της γαλλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου", που συνήθως προσφέρει τις υπηρεσίες της σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας που μαστίζονται από την πείνα.

Forbes: Ικανός ο ΣΥΡΙΖΑ να παρασύρει σε θανατηφόρο σπιράλ την Ελλάδα
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση στην Ελλάδα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βυθίσει σε νέα κρίση τη χώρα, η οποία είχε αρχίσει να ορθοποδεί, προειδοποιεί το περιοδικό Forbes. Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν υποχωρήσει έναντι των αξιώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχει σοβαρός πολιτικός κίνδυνος να αθετήσει η χώρα τις υποχρεώσεις της έναντι των κατόχων ελληνικών ομολόγων.

Ακόμη και η πιθανότητα να συμβεί αυτό μπορεί να ωθήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, μετατρέποντας την ασθενική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε βαθιά ύφεση. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της χώρας να επιδεινωθεί περεταίρω, οδηγώντας σε νέα εκτόξευση των επιτοκίων, σε επιβράδυνση του ΑΕΠ και σε νέα άνοδο των επιτοκίων, εμπλέκοντας τη χώρα σε ένα «θανατηφόρο σπιράλ», σημειώνει το περιοδικό.

Ακόμη και να μην επαληθευτούν, όμως, οι εκτιμήσεις περί εκτόξευσης των επιτοκίων, η υπερ-ρύθμιση του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με τις γενναίες κοινωνικές παροχές που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσουν την Ελλάδα ως μη ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις, ενώ μπορεί να αναγκάσουν ακόμη και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τέλος, η μαζική ανάληψη των καταθέσεων από τις τράπεζες μοιάζει σχεδόν βέβαιη, εκτιμά το περιοδικό, καθώς οι καταθέτες θα φοβούνται επανάληψη του κουρέματος που συνέβη στην Κύπρο.

Ο Τσίπρας έριξε τους τόνους των εξαγγελιών του τις τελευταίες εβδομάδες, δεσμευόμενος για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν για να κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους ή επειδή όντως το εννοεί. Χωρίς τη χρηματοδότηση των ευρωπαίων εταίρων ή χωρίς μια σημαντική διαγραφή του χρέους, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, προβλέπει το Forbes.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδειχθεί πολύ επιτυχημένος στη διαπραγμάτευση με τον τρόικα εξασφαλίζοντας μια (σχετικά) μικρή ελάφρυνση του χρέους και την απόσυρση ορισμένων μέτρων λιτότητας. Ακόμη και έτσι, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης προκειμένου να εκπληρώσει την λαϊκίστικη προεκλογική του ατζέντα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιτύχει υποχώρηση της τρόικας ή εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό θα ενθαρρύνει πολλά λαϊκίστικα κόμματα άλλων υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης που τάσσονται κατά του ευρώ ή της λιτότητας, καθώς και τα εθνικιστικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προειδοποιεί το περιοδικό.
usa

USA Today: Το ενδεχόμενο το Grexit πιο μακρινό σήμερα αλλά υπαρκτό εάν επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Το ενδεχόμενο του Grexit είναι πιο μακρινό σήμερα απ' ό,τι το 2012, αλλά παραμένει πιθανό, εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο Εν μέσω έντονων ανησυχιών για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας προσέρχονται οι έλληνες ψηφοφόροι, μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο USA Today. Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικρατέστερος υποψήφιος, υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα ανατρέψει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν στην Αθήνα οι Βρυξέλλες με αντάλλαγμα τη διάσωση της χώρας.

Οι πιστωτές της χώρας, πάντως, επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εάν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια, ενώ η αντιμνημονιακή ρητορική του Τσίπρα έχει τρομοκρατήσει διεθνείς επενδυτές και παράγοντες της αγοράς, σημειώνει το πρακτορείο.

Το ενδεχόμενο του Grexit, ωστόσο, είναι πιο μακρινό σήμερα, σε σύγκριση με το 2012, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανό, ιδίως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και παραμείνει αμετακίνητος στις θέσεις του περί αναδιάρθρωσης του χρέους, καταλήγει το δημοσίευμα.

«Oι Έλληνες ψηφίζουν για την επόμενη κυβέρνηση» σημειώνει η Wall Street Journal υπογραμμίζοντας ότι η ψήφος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη και να προκαλέσει αναταραχή στην Ευρώπη.
---------------------------------------
Πηγή: newsbomb.gr
---------------------------------------