Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Εξαιρέθηκαν τελικά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (ΦΕΚ)

Διάταξη που εξαιρεί τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα κτίρια που ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ εμπεριέχει ο Ν.4316/2014 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αν και η σχετική διάταξη είχε ψηφισθεί με διαφορετική διατύπωση στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να προβλεφθεί ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ενοικιαζόμενων δωματίων, τελικώς δεν οδήγησε σε φοροελάφρυνση, διότι η αρχική ρύθμιση δεν εξαίρεσε τα ενοικιαζόμενα από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και δεν οδήγησε σε επιβολή ΕΝΦΙΑ με μειωμένους συντελεστές.

Όταν διαπιστώθηκε πως με τις διατυπώσεις της αρχικής ψηφισθείσας διάταξης, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια επιβαρύνονταν με ΕΝΦΙΑ κανονικά σαν να ήταν σπίτια, εκφράσθηκε δυσαρέσκεια από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την λανθασμένη νομοθετική διευθέτηση και ειδικά για το γεγονός ότι η διάταξη δεν εξομοίωνε την φορολογική μεταχείριση των ενοικιαζόμενων δωματίων με τα ξενοδοχεία.

Καθώς διαπιστώθηκε πως το αρχικό λάθος του Σεπτεμβρίου δεν μπορούσε να επιλυθεί με ερμηνευτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε την διάταξη σε εκπρόθεσμη τροπολογία που ψηφίσθηκε από τη Βουλή την προηγούμενη Δευτέρα.

Με αυτή πλέον εξαιρούνται ξεκάθαρα από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα κτίρια που ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις.
----------------------------
Πηγή: aftodioikisi.gr
----------------------------