Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πώς η υγεία του εντέρου σχετίζεται με το βάρος μας

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο King’s του Λονδίνου, δείχνει ότι τα γονίδια επηρεάζουν το σωματικό βάρος μέσω της τροποποίησης των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται στο σώμα. Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cell, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 416 ζευγάρια διδύμων.

Η σύνθεση ειδικών τύπων βακτηρίων βρέθηκε να έχει περισσότερες ομοιότητες σε ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων, που μοιράζονται ακριβώς το ίδιο γενετικό υλικό, συγκριτικά με ζευγάρια διζυγωτικών διδύμων, υποδηλώνοντας πως τα γονίδια επηρεάζουν τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας.

 Η ερευνητική ομάδα ταυτοποίησε μια συγκεκριμένη «οικογένεια» βακτηρίων η οποία φαίνεται πως κληρονομείται σε μεγάλο βαθμό από γενιά σε γενιά κι εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος. Επιπλέον, όταν τα βακτήρια αυτά «μεταμοσχεύθηκαν» σε πειραματόζωα, φάνηκαν να δρουν προστατευτικά ενάντια στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, φαίνεται πως τα παρατηρούμενα ευρήματα θα μπορούσαν να θέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών με χρήση προβιοτικών, τα οποία θα στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων με αυτή νοσημάτων, ανάλογα με το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου.
------------------------------------------------
Πηγή: neadiatrofis.gr-Χριστίνα Κατσαρού
------------------------------------------------