Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Περί του ενός και σούπερ παιδικού σταθμού του μέλλοντος

Λαμβάνοντας ευκαιρία από το δελτίο τύπου των μηχανικών των Κυθήρων, θέλω να επισημάνω μερικούς ακόμα λόγους για τους οποίους ο "ένας και σούπερ παιδικός σταθμός του μέλλοντος" είναι ως όραμα κάτι μάλλον αταίριαστο στο δικό μας τον τόπο.

1. είμαστε ένας πληθυσμός μικρός και διασκορπισμένος σε περισσότερους από 60 οικισμούς.

2. έχουμε το σπάνιο ταλέντο να μήν μπορούμε να στήσουμε πράγματα που αλλού είναι δεδομένα, όπως π.χ. μια στοιχειώδη δημόσια συγκοινωνία.

3. από το Σεπτέμβριο του 2009, και από ότι φαίνεται ανεπιστρεπτί, δεν υπάρχουν δωρεάν (για τις οικογένειες) μεταφορές των παιδιών του παιδικού σταθμού.

4. η συγχώνευση των δύο παιδικών σταθμών άφησε παιδάκια "απ΄ έξω", γεγονός που σε μια τόσο μικρή κοινωνία βιώνεται πολύ πιο τραυματικά από ό,τι στις πόλεις,  και επιφέρει βαριά πλήγματα στις ανθρώπινες σχέσεις, δημιουργώντας γονείς και οικογένειες "δύο ταχυτήτων".

5. μετά τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών σχολείων, υπάρχουν σε κατάλληλα μέρη του νησιού έρημα πρώην σχολικά κτίρια που μπορούν σχετικά εύκολα και σαφώς οικονομικότερα από το εν λόγω . . . "μελέτημα" να διαμορφωθούν νομιμότατα σε παιδικούς σταθμούς.

6. επίσης υπάρχουν ντόπιοι επιστήμονες με σπουδές κατάλληλες ακριβώς για απασχόληση σε παιδικούς σταθμοιύς, και, πιστέψτε με, θα ήθελαν πολύ να ζήσουν μόνιμα στα Κύθηρα...

Η οικογένεια έιναι ίσως το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης στην πατρίδα μας σήμερα, και υπηρεσίες που την στηρίζουν θα έπρεπε να λειτουργούν εί δυνατόν ακόμα και ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, προκειμένου να πάνε μπροστά οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες όλων!
   
Ίσως τότε τα παιδάκια δεν θα  εξετάζονταν κάθε βδομάδα από παιδίατρο και δεν θα είχαν πρόσβαση σε δημητριακά και έχτρα παρθένα ελαιόλαδα, ωστόσο ο "παιδικός σταθμός του μέλλοντος" δεν θα είχε υποβιβαστεί σε μέθοδο επίδειξης life style που μόνο οι celebrities μπορούν να απολαύσουν!
--------------------------------. 
Μια μαμά...................