Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Αγιασμός για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Με τις ευλογίες της τοπικής Εκκλησίας και του οικείου ποιμενάρχου κ. Σεραφείμ ξεκίνησαν και επίσημα οι νέες έρευνες στα Αντικύθηρα και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή όπου ανακαλύφθηκε το 1901 το περίφημο αρχαίο Ναυάγιο με τον Έφηβο και το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Η νέα έρευνα αποτελεί επιστημονική δραστηριότητα διεθνούς επιπέδου και προβολής στην οποία συμμετέχουν δεκάδες επιστήμονες και φορείς από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Μεγάλοι χορηγοί είναι ο όμιλος ΟΤΕ-COSMOTE, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο WOODSHOLE και η γνωστή Ελβετική Ωρολογοποιία HUBLOT.

Η όλη διαδικασία έχει προετοιμαστεί τα τελευταία χρόνια με την άοκνη προσπάθεια των μελών της επιστημονικής ομάδας έρευνας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων), του Πολεμικού Ναυτικού και των χορηγών, ενώ αφορμή για την "επιστροφή στα Αντικύθηρα" 113 χρόνια μετά την ανεύρεση του Ναυαγίου το 1901 στάθηκε η μεγάλη περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που ολοκληρώθηκε πριν λίγους μήνες με θέμα "Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός" που αύξησε την επισκεψιμότητα του πρώτου μουσείου της Χώρας κατά 90%.

Την Παρασκευή 26/9 στην προβλήτα του λιμανιού των Αντικυθήρων ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ τέλεσε Αγιασμό μαζί με τον Ιερέα της νήσου π. Αντώνιο και με την παρουσία του Δημάρχου Κυθήρων-Αντικυθήρων κ. Ευστρ. Χαρχαλάκη, του Αντιδημάρχου της Δ.Ε. Αντικυθήρων κ. Αγγελιουδάκη, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη. Παρόντα ήταν τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής ομάδας, οι δύτες, οι εκπρόσωποι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του Αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woodshole και ο Εφοπλιστής κ. Πάνος Λασκαρίδης που συμβάλει στην έρευνα με το σκάφος του GLAROS.

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα μέλη της πολυμελούς επιστημονικής ομάδας και αγίασε τα νερά των Αντικυθήρων ευχόμενος η θάλασσα να αναδείξει νέους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης (Αντικυθήριος στην καταγωγή) τόνισε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης μικρών νησιωτικών κοινοτήτων όπως τα Αντικύθηρα, που χρειάζονται ενεργό κρατική στήριξη και συμπαράσταση, ενώ σημείωσε την σπουδαιότητα των νέων ερευνών, 113 χρόνια μετά την πρώτη ανέλκυση από Συμιακούς δύτες.

Μετά από παράκληση του υπευθύνου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ο Σεβασμιώτατος με τον Δήμαρχο και τα μέλη της ομάδας μετέβησαν στον γραφικό Ναό του Αγ. Νικολάου όπου τελέστηκε Τρισάγιο στη μνήμη του δύτη Γεωργίου Κρητικού - Νεοφωτίστου (ήταν Τουρκοκρής που βαπτίστηκε Ορθόδοξος) που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης του 1901 (άλλοι δύο δύτες έμειναν τότε μόνιμα παράλυτοι).

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο, βρέθηκε στα Αντικύθηρα και το συνεργείο του Εκκλησιαστικού Σταθμού 4Ε από τη Θεσσαλονίκη που πραγματοποίησε γυρίσματα σε ναούς και τοπία του νησιού.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ξενάγησε το τηλεοπτικό συνεργείο στο Μοναστήρι του Πολιούχου Αγ. Μύρωνος και σε άλλες τοποθεσίες της νήσου, αναχώρησε το βράδυ για τα Κύθηρα υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
 
kithira-1 

kithira-4 

kithira-5 

kithira-6 

kithira-7 

kithira-8 

kithira-9 

kithira-10
--------------------------------------------------------------------------------------------
Πηγή:  romfea.gr-Στράτος Χαρχαλάκης-Φωτογραφίες Κανάλι 4Ε-Ειρήνη Βενέρη-Τραβασάρου
--------------------------------------------------------------------------------------------