Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

"ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ: ΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ"

Όποιος θέλει να δηλώνει πολιτικός της νέας γενιάς και όχι πολιτικάντης παλαιού τύπου έχει χρέος να λέει την αλήθεια και να μην παραπλανά τον κόσμο. Όποιος θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στα πολιτικά πράγματα μετά από μια βαριά εκλογική ήττα οφείλει να είναι συναινετικός και αληθής και όχι να εξαπολύει πυροτεχνήματα που δεν πείθουν κανέναν.

Με το ζήτημα των μεταφορών των μαθητών ούτε να παίζουμε δικαιούμαστε ούτε φυσικά να το χρησιμοποιούμε για να επιτύχουμε μικρούς πολιτικάντικους στόχους. 



Θυμίζω λοιπόν ότι για το θέμα των μεταφορών των μαθητών η νέα Δημοτική Αρχή ενήργησε ήδη ΠΡΙΝ αρχίσει η σχολική χρονιά.

Στείλαμε επιστολές, επικοινωνήσαμε με την Περιφέρεια και βρισκόμαστε σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο, που προσπαθεί αγωνιωδώς να λύσει το ζήτημα.

Καλέσαμε εκπροσώπους των μεταφορέων στο Δήμο και ακούσαμε τις απόψεις τους. Και όταν η διαπραγμάτευση απέβη άκαρπη συνεχίσαμε να ζητούμε με έντονο τρόπο την επίλυση του ζητήματος.

Είμαστε σε διαρκή επαφή με άλλους Δήμους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και προγραμματίζουμε κοινή συνάντηση με την Περιφερειάρχη κα. Δούρου, ακριβώς επειδή το ΜΟΝΟ που έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ να κάνει ο Δήμος είναι να πιέσει. Η αρμοδιότητα είναι ξεκάθαρα της Περιφέρειας.

Ο κ. Πρωτοψάλτης για ακόμα μία φορά υπέπεσε σε ατόπημα. Γνωρίζει και ο ίδιος, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στην Αυτοδιοίκηση, ότι ο Δήμος δεν έχει κανένα δικαίωμα πληρωμής και χρηματοδότησης δρομολογίων για μεταφορά μαθητών.

Γνωρίζει καλά ο ίδιος ότι εάν το Δημοτικό Συμβούλιο προβεί σε τέτοιου είδους δέσμευση προς τους μεταφορείς, η απόφαση θα είναι παράνομη, δεν θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν θα εγκριθεί από την Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν θα πληρωθούν οι μεταφορείς.

Τελικά ο κ. Πρωτοψάλτης επιδιώκει την επίλυση του προβλήματος ή το να εκτεθεί η νέα Δημοτική Αρχή υποσχόμενη πράγματα που ούτε μπορεί να πράξει ούτε νομιμοποιείται;

Φυσικά δεν τον αδικούμε τον κ. Πρωτοψάλτη. Για εκείνον ο νόμος είναι ελαστικός. Έτσι τον εφήρμοζε όλα αυτά τα χρόνια και είδαμε πού κατέληξε ολόκληρο το προηγούμενο και το πριν από αυτό Δημοτικό Συμβούλιο.

Η νέα Δημοτική Αρχή δεν θα κάνει το ίδιο. Δεν υπόσχεται ψεύδη, δεν επικαλείται ανεφάρμοστες προτάσεις, δεν θα σύρει το Δημοτικό Συμβούλιο στη λήψη πέρα για πέρα παράνομων αποφάσεων.

Θεωρούμε ότι οι μεταφορείς έχουν δίκιο στα περισσότερα σημεία, πρέπει όμως να είναι έτοιμοι ακόμα και να υποχωρήσουν σε μερικά από αυτά (έστω προσωρινά) προκειμένου να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και να αρχίσουν άμεσα οι μεταφορές των μαθητών.

Ο κ. Χατζηπέρος δεσμεύθηκε σε εμένα προσωπικά ότι στον διαγωνισμό του Φεβρουαρίου θα έχουν εξαλειφθεί όλα τα λάθη και συνεπώς θα έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα των μεταφορέων. Μέχρι τότε όμως πρέπει όλοι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, πρέπει όλοι να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, πρέπει όλοι να σκεφτούν ότι πάνω και πέρα απ΄όλα προέχει το συμφέρον των μαθητών του νησιού και των οικογενειών τους.

Κάθε άλλη πρόταση, κάθε προσπάθεια παραπλάνησης με ψεύτικες υποσχέσεις και κάθε προσπάθεια λήψης παράνομων αποφάσεων μας βρίσκει αντίθετους.

Η Δημοτική Αρχή δεν αγωνιά απλώς για το θέμα, αλλά όσο αυτό δεν λύνεται τόσο θα οξύνει τη στάση της. Είναι το μόνο που μπορεί να κάνει, το μόνο που δικαιούται. Θα ξανακαλέσουμε τους μεταφορείς, θα καλέσουμε τους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων, θα γίνει κοινή σύσκεψη εντός της εβδομάδας στο νησί με τον κ. Χατζηπέρο που έχω καλέσει να έρθει για να δώσει ο ίδιος απαντήσεις ως ο καθ΄ύλην αρμόδιος.

Πάντα όμως με ευπρέπεια και εντός των ορίων του δημοκρατικού διαλόγου.

Και εάν το πρόβλημα συνεχίσει να είναι άλυτο ο Δήμος μας θα προσφύγει νομικά κατά παντός υπευθύνου, εκπροσωπώντας τους Δημότες και το δημόσιο συμφέρον, υπηρετώντας το συμφέρον των μαθητών και των οικογενειών τους, για τους οποίους η μεταφορά στο σχολείο συνιστά αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό. 

Καλό θα ήταν – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – όσοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν παράνομες και ανεφάρμοστες θέσεις και δήθεν λύσεις να κάνουν και την αυτοκριτική τους.

Αυτοκριτική για την τραγική κατάσταση των απορριμματοφόρων, των αντλιοστασίων, του συστήματος ύδρευσης, αυτοκριτική για τις 800.000€ ανείσπρακτων οφειλών, αυτοκριτική για ατομικές χαριστικές προεκλογικές πράξεις κατάληψης δρόμων και τοποθέτησης στεγάστρων (ο νοών νοείτω), αυτοκριτική για όσα ο Κυθηραϊκός Λαός τους καταψήφισε στις 25 του Μάη.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ!!!

--------------------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης-Δήμαρχος Κυθήρων 
--------------------------------------------------------------