Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Αποστολή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στα Αντικύθηρα

Στις 15 Σεπτεμβρίου, το σκάφος ΓΛΑΡΟΣ, απέπλευσε από τον Πειραιά για τα Αντικύθηρα, μεταφέροντας επιστημονικές ομάδες υποβρύχιας αρχαιολογίας με επικεφαλής τον Μπρένταν Φόλεϊ, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης και άλλους επιστήμονες από την Ελβετία και άλλες χώρες, στην θαλάσσια περιοχή του πασίγνωστου ομώνυμου ναυαγίου. Οι αρχαιολόγοι/δύτες καταδύονται σε βάθος 30 – 150 μέτρα, εξοπλισμένοι με τη στολή Εxosuit, περιγραφή της οποίας υπάρχει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας.
 
Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα των ερευνών στο ναυάγιο των Αντικυθήρων θα έχει ως εξής:
  • 15 ΣΕΠ- πλους προς την περιοχή ερευνών με το ΓΛΑΡΟ και αρχική εγκατάσταση των ομάδων.
  • 16 ΣΕΠ- Εγκατάσταση ομάδων ερευνών στο νησί.
  • 17 ΣΕΠ- Προετοιμασία ομάδας Αυτόνομου Υποβρύχιου Οχήματος για χαρτογράφηση της περιοχής του ναυαγίου. Ομάδες τεχνικής κατάδυσης εκτελούν εκπαιδευτικές καταδύσεις κοντά στην είσοδο του λιμένος στον Ποταμό για έλεγχο καταδυτικού υλικού.
  • 18-21 ΣΕΠ- Χαρτογράφηση με το Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα. Οι ομάδες τεχνικής κατάδυσης αρχίζουν καταδύσεις στο ναυάγιο και ξεκινούν έρευνες με ανιχνευτές μετάλλων.
  • 22 ΣΕΠ- Αφιξη του Πολεμικού Πλοίου ΘΕΤΙΣ και της ομάδας EXOSUIT στα Αντικύθηρα. Το ΘΕΤΙΣ αγκυροβολεί στο σημείο του ναυαγίου. Άφιξη συνεργείου κινηματογράφησης-παραμονή του για 2 εβδομάδες.
  • 23-30 ΣΕΠ- Καταδύσεις με EXOSUIT. Τεχνικές καταδύσεις στο ναυάγιο ανάλογα με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του EXOSUIT. Χρήση του Αυτόνομου Υποβρύχιου Οχήματος ως απαιτείται.
  • 1 ΟΚΤ- Πέρας καταδύσεων με ΕXOSUIT. Παραμονή του για λίγες ημέρες στα Αντικύθηρα για επίδειξη σε VIPs ή επιστροφή του στη Σαλαμίνα.
  • 2-3 ΟΚΤ- Συνέχιση καταδύσεων, ανασκαφές στο ναυάγιο, ανέλκυση αντικειμένων.
  • 4 ΟΚΤ- Ημέρα VIP στα Αντικύθηρα και επι του ΓΛΑΡΟΥ
  • 5-11 ΟΚΤ-  Συνέχιση καταδύσεων, ανασκαφές στο ναυάγιο, ανέλκυση αντικειμένων.
  • 12 ΟΚΤ- Πέρας ερευνών, προετοιμασία επανάπλου στον Πειραιά.
  • 13 ΟΚΤ- Πέρας προγράμματος
  • 14-15 ΟΚΤ- Ενημερώσεις τύπου, Εκδηλώσεις VIP κλπ
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διαθέτει το σκάφος «ΓΛΑΡΟΣ». Πιο συγκερκιμένα, το «ΓΛΑΡΟΣ» χρησιμοποιείται για ενδιαίτηση και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών. 
 
 
 
Το Ίδρυμα φέρνει επίσης στην ομάδα έρευνας όλες τις υποδομές και ακαδημαϊκές του δυνατότητες, κατά την προετοιμασία, και την εκτέλεση των ερευνών. Τις έρευνες υποστηρίζει και προσωπικό του Ιδρύματος, τόσο επιτόπου όσο και από την έδρα του στον Πειραιά.
 
 
 
Επίσης, στους χώρους του Ιδρύματος θα λάβουν χώρα επιστημονικές ανακοινώσεις των μελών της αποστολής καθώς και άλλες εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση επιστημόνων και του ευρύτερου κοινού για τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των ερευνών.
 
 
 
Στόχος είναι αυτά τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από το όλο εγχείρημα να τροφοδοτήσουν σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που το Ίδρυμα προσφέρει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και να αποτελέσουν αντικείμενο της εκδοτικής δραστηριότητας του Ιδρύματος.
 
 
 
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προσβλέπει με μεγάλο ενθουσιασμό στη μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της προσπάθειας αυτής, στην κοινή προσπάθεια να φέρουμε ξανά στο φώς, ύστερα από 2000 χρόνια, αντικείμενα τέχνης και τεχνολογίας των προγόνων μας και να συμβάλουμε στην βελτίωση της γνώσης μας για την Ελληνιστική περίοδο.
 

Φωτογραφίες από τις πρώτες 3 ημέρες στα Αντικύθηρα









-----------------------------------
Πηγή: laskaridou.gr
-----------------------------------