Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΣΧΟΛΙΟ για το Δημοσίευμα "ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ"



Κύριε Κομπή.
Διάβασα 2 φορές την επιστολή που δημοσιεύσατε και η γεύση,  που μου άφησε ήταν της πίκρας σας και της απογοήτευσης. Επιτρέψτε μου αν και δεν σας γνωρίζω να σας πω δυο κουβέντες με πολύ αγάπη. Το νόμισμα έχει δυο όψεις, και είναι ευλογημένος αυτός  που μπορεί πίσω από μια άσχημη συγκυρία  πραγμάτων να δει και να κρατήσει τα θετικά. 
 
Αυτή την χώρα την στήριξαν οι ευεργέτες και την έφαγε η μισαλλοδοξία. Είναι θεάρεστο να μπορεί κάποιος να προσφέρει στους ανθρώπους, ειδικά σε χρόνους χαλεπούς αλλά ακόμα  πιο μεγάλο είναι όταν μπορεί να κλείνει τα αυτιά του, και να ΣΙΩΠΑ  σε κάθε τι που πάει να λερώσει και να μικρύνει την προσφορά του. 

Εσείς και όλοι οι Τσιριγώτες της διασποράς  που νοιάζεστε για το νησί μας, είστε ευεργέτες και εμείς  που χαιρόμαστε την προσφορά σας  είμαστε ευγνώμονες. Αλλά επειδή τα λεφτά δεν κάνουν το ήθος του ανθρώπου και την αξία του σαν εικόνα του θεού που θέλει να γίνει ομοίωμα, σας παρακαλώ, όσο και αν έχετε δίκιο να χαμηλώσετε τους τόνους και να δώσετε μια δικαιολογία στην επιτροπή και στους ανθρώπους του νησιού. Είμαι σίγουρη ότι τα χρήματα δεν τα δώσατε για να φανείτε άξιος,  η επιδειξίας πλούτου, αλλά από την αγάπη σας ,στον τόπο σας, και στον Άγιο Μηνά. 

Επειδή όμως εμπλέκεται και ο Σεβασμιότατος που εγώ  προσωπικά  παρακολούθησα ένα ολόκληρο χρόνο που έμεινα στα Κύθηρα, και είδα το έργο που κάνει και τις προσπάθειες για τους αναξιοπαθούντος, και τον εκτίμησα γι αυτό, και ο ιερέας Πατ. Παναγιώτης  που από παιδί γνωρίζω και αγαπώ  για την στάση του σαν οικογενειάρχης,  άνθρωπος και ιερέας, σας παρακαλώ κάνατε το καλό ; ΡΙΞΤΕ ΤΟ ΣΤΟ ΓΙΑΛΟ, και ο Θεός αυτό θα το εκτιμήσει όσο δεν φαντάζεστε και θα  γευτείτε τους καρπούς και εσείς και τα παιδιά σας, όπως ΕΚΕΙΝΟΣ μας έταξε. 

Ας στηρίζουμε την εκκλησία σε χρόνους που ο κόσμος δεν έχει από πού αλλού να κρατηθεί και γιατί όχι; ας σκεπάζουμε τα τυχόν λάθη τους όταν αυτό είναι για το καλό του τόπου, και δεν βλάφτει, παρά μόνο στεναχωρεί η πράξη η τα λόγια τους εμάς, και μόνο.. Αφήστε τον κόσμο λοιπόν να λέει γιατί αυτή είναι η δουλειά του, και εσείς περιμένετε το χρόνο..εμάς τους υπόλοιπους  μα και  το Θεό, να σας αποδώσει και το δίκιο σας, αλλά και την αναγνώριση. Θέλω να πιστεύω ότι το γράμμα της επιτροπής δεν συντάχτηκε καλά… και δεν είχαν σκοπό να σας προσβάλουν η στεναχωρήσουν,  και ότι σε μια συνάντηση όταν έρθετε με το καλό θα  λυθεί η παρεξήγηση. 

Δεν εκφράζομαι έχοντας μιλήσει με κανέναν απολύτως αλλά από μόνη μου. Νοιώθω ότι όπως έχετε την μεγαλοψυχία να προσφέρετε χρήματα  για το νησί μας, θα έχετε και την μεγαλοψυχία να συγχωράτε και να ξεπερνάτε λόγια  που μόνο κακό κάνουν και στον τόπο και στην ψυχή μας. Και η καλύτερη απάντηση για όλα αυτά είναι να συνεχίζετε να στηρίζετε το χωριό σας, και χαρά να παίρνεται, από την χαρά που θα δίνουν αυτά που φτιάχνεται, και στις μελλοντικές  γενιές, αλλά και σε όλους τους συγχωριανούς σας.. 

Συγχωρέστε με που φαίνεται να σας κάνω εγώ  μάθημα, κανέναν τέτοιο σκοπό δεν έχω, τα κίνητρα μου είναι αγάπης στον τόπο μου, και σεβασμού σε κάποιον που προσφέρει σ αυτόν. 

Εύχομαι να έρθετε γρήγορα στο νησί μας  πάλι, και να σας περιμένει όλο το χωριό σας, για να σας αγκαλιάσει και να χαρείτε, και να ξεκουραστείτε με  ότι σας αρέσει μένοντας στο νησί.  

Με αγάπη και σεβασμό
Κανέλλα  Σουρή