Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Διάσωση δύο καρέτα-καρέτα στο Λακωνικό κόλπο Καθοριστική η επέμβαση του Συλλόγου «Αρχέλων»

 
Δύο θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα, που είχαν παγιδευτεί σε δίχτυ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ελιάς Λακωνίας, στο Λακωνικό κόλπο, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την Πέμπτη 24/7, εθελοντές του Συλλόγου «Αρχέλων». 

Με την πολύτιμη βοήθεια των φίλων του προγράμματος, οι εθελοντές έσπευσαν στο σημείο με σκάφος και αφού καταδύθηκαν, κατάφεραν να απομακρύνουν το δίχτυ από τα πτερύγια και τον λαιμό μίας θηλυκής και μίας αρσενικής χελώνας. 

Αμέσως μετά και οι δύο χελώνες μεταφέρθηκαν στην παραλία της Ελιάς, ώστε οι εθελοντές του «Αρχέλωνα» να ελέγξουν τυχόν τραύματά τους. Εκεί, τόσο οι τουρίστες όσο και οι υπόλοιποι λουόμενοι, αλλά και αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Γυθείου, τους βοήθησαν να περιποιηθούν τα –ευτυχώς- ελαφρά τραύματα των ζώων και να τα απελευθερώσουν.
 
«Η βοήθεια όλων ήταν πραγματικά συγκινητική! Είναι βέβαιο ότι, χωρίς την πολύτιμη συμβολή των φίλων του προγράμματος και των λουομένων που μας ενημέρωσαν και μας στήριξαν καθ’ όλη την διάρκεια της προσπάθειας διάσωσης, δεν θα είχαμε καταφέρει να βοηθήσουμε τόσο αποτελεσματικά τα αινιγματικά αυτά ζώα, απόγονους των δεινοσαύρων», τονίζουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος που απευθύνουν ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διάσωση των δύο χελωνών:  «Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στον κ. Θεόδωρο Μανδαλά που μας παρείχε το σκάφος του ώστε να φτάσουμε εγκαίρως στο σημείο, στην κ. Μαργαρίτα Μανούσου και στον κ. Δημήτρη Ταχινάκο που μας ενημέρωσαν και μας βοήθησαν καθ’ όλη την διάρκεια της προσπάθειας, σε όλους τους λουόμενους της παραλίας που βοήθησαν με κάθε μέσο αλλά και στο Λιμεναρχείο Γυθείου για την δια ξηράς στήριξή του. Τέτοιες ευαίσθητες στιγμές είναι που μένουν χαραγμένες για πολύ καιρό στη μνήμη όλων μας και λέμε, “αξίζει”!!».
 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Παναγιώτα Θεοδώρου (συντονίστρια Προγραμμάτων Πεδίου Πελοποννήσου) στο τηλ. 6951009785.
------------------------------
Πηγή:  lakonikos.gr
------------------------------