Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ! Νέος «ιός» απειλεί το e-banking

PEK50D:FEATURE:BEIJING,7DEC99 - FOR RELEASE WITH FEATURE BC-TECH-CHINA-INTERNET - A Chinese master of ceremonies shows the audience the procedures of connecting to the Internet during an official launch of a new line of Chinese-made computers. China's web companies are betting on e-commerce as their money-spinner rather than advertising, giving a lift to China's budding online sales industry. Picture taken 24NOV99.   asw/Photo by Andrew Wong  REUTERS
Ένας νέος «ιός» (κακόβουλο λογισμικό) απειλεί τους χρήστες του Διαδικτύου και ειδικά των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές (e-banking). Για την εμφάνιση του «EMOTET», που εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Συγκεκριμένα, το λογισμικό, το οποίο στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση του τραπεζικών λογαριασμών, μπορεί να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία του e-banking και να «συλλέγει» τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων συνδεδεμένων χρηστών.

Αρχικά, στον χρήστη αποστέλλεται ένα e-mail, το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού, που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει ένα σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίμαχη τραπεζική μεταφορά. Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του.

Ο «ιός» έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμη και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure), γεγονός που θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υποκλοπή των ηλεκτρονικών στοιχείων εισόδου στο e-banking, καθώς οι χρήστες θεωρούν ότι πραγματοποιούν τις online τραπεζικές τους συναλλαγές με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες, που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παρόμοιο περιεχόμενο καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους, ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού του ιδρύματος. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χρήστης «πατήσει» τον σύνδεσμο σε παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί για την πλαστότητά του, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.
---------------------------
Πηγή: notia.tv
---------------------------