Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ενισχύονται οι ελαιώνες από τον αναπτυξιακό

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι προωθούμενη ως είδος και μπορεί να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με σχετικό επενδυτικό σχέδιο.
 
Αναλυτικότερα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 6904 των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 465/Β/25 – 2 – 2014, καθορίζονται τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων και υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 3908/2011, τόσο για την φυτική όσο και για την ζωική παραγωγή.

Ειδικά για τους ελαιώνες, στην υπ’ αριθ. 1415/28732/06−03−2013 σχετική απόφαση (ΦΕΚ 574/Β/13−03−2013), που είναι και προϋπόθεση για την ένταξή τους στον αναπτυξιακό, αναφέρονται τα εξής:
 
Επιτρέπεται η ανανέωση και η μετατροπή υφιστάμενων ποικιλιών και η φύτευση νέων εκτάσεων ελιάς με τις προωθούμενες ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες προσαρμόζονται στις εδαφοκλιματικές συνθήκες εκάστης περιοχής και καθορίζονται από την αρμόδια Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
 
Ειδικότερα στις περιοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ, προωθούνται οι ποικιλίες εκείνες που είναι καταγραμμένες στην αντίστοιχη απόφαση αναγνώρισης του ΠΟΠ και ΠΓΕ, τηρούμενης όμως της ποσοστιαίας αναλογίας των ποικιλιών, σε επίπεδο ζώνης παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπου και όπως αναφέρεται στην παραπάνω αντίστοιχη απόφαση.
 
Επίσης, σημειώνεται πως η καλλιέργεια της ελιάς προωθείται μόνο με κανονική φύτευση (όχι πυκνή φύτευση).
 
Για περισσότερα δείτε:
 
------------------------------------
Πηγή: paseges.gr
------------------------------------