Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

«Χρονίζει» η ΚΥΑ για τις αγορές αγροτών «Χρονίζει» η ΚΥΑ για τις αγορές αγροτών

Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες-παραγωγοί στη διάθεση των προϊόντων τους, τα οποία προκύπτουν από την ανεπαρκή θεσμοθέτηση των Αγροτικών Αγορών (Farmers’ Markets), ήταν το θέμα διαδοχικών συναντήσεων του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, και του Δημάρχου Πρέβεζας, κ. Χρήστου Μπαΐλη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 25 Ιουνίου. 
 
Αναλυτικότερα, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν, διαδοχικά, με τον υπουργό, κ. Γιώργο Καρασμάνη, τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Πάρη Κουκουλούπουλο και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Μόσχο Κορασίδη, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους του αγροτικού συλλόγου Πρέβεζας «Αμάλθεια»
 
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τις τις δράσεις που έχει αναλάβει, που κατέληξαν σε μία σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 18 Ιουνίου 2014 και εξέθεσε σειρά επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των «Αγροτικών Αγορών» και της άμεσης έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α), που θα διέπει την εύρυθμη λειτουργία τους, μεταξύ των οποίων:

-Στις αγροτικές αγορές απευθείας διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από τις τιμές χονδρικής και αντίστοιχα οι τιμές για τους καταναλωτές είναι μειωμένες κατά 50% περίπου σε ετήσια βάση από τις προϋπάρχουσες τιμές λιανικής στις αλυσίδες των Super Markets. Πρόκειται για μια κατάσταση θετικού ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

-Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει τις καλλιέργειές τους, ώστε να είναι προσανατολισμένες στη λιανική πώληση (μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε σχετικά μικρές ποσότητες) και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς.
 
Από την πλευρά της, η ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ έδειξε κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες-παραγωγοί στη διάθεση των προϊόντων τους και δεσμεύτηκε για την άμεση έκδοση Κ.Υ.Α, που θα ρυθμίζει και θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των Farmers’ Markets.
 
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους αρμόδιους φορείς, δήλωσε: «Η δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α, που θα διευθετεί οριστικά το θέμα της λειτουργίας των Αγροτικών Αγορών, βελτιώνει και ανακουφίζει μόνο εν μέρει την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κλάδο, χωρίς να επιλύει τις αιτίες που οδήγησαν στη βαθειά και παρατεταμένη κρίση που οι αγρότες βιώνουν τα τελευταία χρόνια».
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και θα αγωνίζεται για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δεδομένου του αναντικατάστατου ρόλου που καταλαμβάνει ο αγροτικός κλάδος στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
--------------------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------------------