Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ανοιχτό Συντονιστικό Κυθήρων και Αντικυθήρων Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                          25/06/14
Την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014, το Θεατρικό Εργαστήρι Κυθήρων παρουσίασε στο Πνευματικό Κέντρο του Ποταμού 2 θεατρικά μονόπρακτα του Μπρεχτ ( Η εβραία, Πόσο κοστίζει το σίδερο ), στα πλαίσια της ενίσχυσης του κινήματος κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. 






Μετά τις θεατρικές παραστάσεις, ακολούθησε συζήτηση και ενημέρωση των πολιτών που παρέμειναν στην αίθουσα για το φλέγον ζήτημα της εξουδετέρωσης από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. Μεταξύ των παρευρισκόμενων, ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε η παρουσία του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς του για περαιτέρω κινητοποίηση.

Η παραπάνω δράση εντάσσεται σε μία σειρά δραστηριοτήτων που έχει οργανώσει το Ανοιχτό Συντονιστικό Κυθήρων, όπως αυτές αναφέρονται αναλυτικά στο παρακάτω ημερολόγιο.
Ημερολόγιο Δράσεων Ανοιχτού Συντονιστικού Κυθήρων
Ημερομηνία
Δράση
Κυριακή 20 Απριλίου
Έναρξη συλλογής υπογραφών στην Αγία Πελαγία.
Σάββατο 26 Απριλίου
Συγκέντρωση στο Καψάλι και ομιλία από τον καθ. Βαγγέλη Πισσία.
Κυριακή 27 Απριλίου
Εκπροσώπηση 4 μελών του συντονιστικού στην εκδήλωση στα Σφακιά.
Παρασκευή 16 Μαΐου
Εκπροσώπηση στην εκδήλωση του Γυθείου κατά των χημικών.
Σάββατο 17 Μαΐου
Μουσική εκδήλωση στο Αστικόν στον Ποταμό.
Πέμπτη 5 Ιουνίου
Μουσική εκδήλωση στην πλατεία του Ποταμού και προβολή ντοκυμαντέρ στο Πνευματικό Κέντρο.
(Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
Κυριακή 15 Ιουνίου
Θεατρική παράσταση ( 2 μονόπρακτα του Μπρεχτ) στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού.

Η επιστολή διαμαρτυρίας όπως συντάχθηκε και υπογράφτηκε από τους πολίτες και τους συλλόγους του νησιού, μαζί με τις επισυναπτόμενες υπογραφές, στάλθηκαν στον πρωθυπουργό και σε υπουργεία, αλλά και σε βουλευτές και ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, με στόχο να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Επίσης, κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (Ο.Α.Χ.Ο.) που είναι ο αρμόδιος οργανισμός του Ο.Η.Ε. για τη διεκπεραίωση και επίβλεψη της όλης επιχείρησης. Η μοναδική απάντηση που πήραμε ήταν από την επικεφαλής του τομέα Κύπρου της Ο.Α.Χ.Ο. Lars Tummers, με γενικόλογες πληροφορίες, σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι φόβοι μας και να ανακοπεί η όποια κινητοποίηση, καλή τη πίστη.

Η δράση του Συντονιστικού δε σταματά εδώ όμως. Σε πλήρη επικοινωνία και συνεργασία με διάφορες Συντονιστικές Επιτροπές ανά την Ελλάδα, οργανώνουμε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, γεγονός τεράστιας σημασίας για το κίνημα λόγω του πανελλαδικού χαρακτήρα της συγκέντρωσης. Η ημερομηνία και ο ακριβής τόπος θα γνωστοποιηθούν εγκαίρως στα τοπικά μέσα, αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν, ώστε να μπορέσουμε όλοι να την προωθήσουμε σε φίλους και γνωστούς στην Αθήνα, προκειμένου να ενισχύσουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας τη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Προς το παρόν, από τις τοπικές δράσεις που οργανώνονται ανά την Ελλάδα, ιδιαίτερης σημασίας είναι η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου από τη Συντονιστική Επιτροπή της Κρήτης. Ο χρόνος μας πιέζει και δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο να μείνουμε αμέτοχοι. Μόνο η δική μας μαζική συμμετοχή και αντίδραση μπορεί να τους σταματήσει.

Στην Τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 19/06/14 με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με στόχο την ενημέρωση επιλεγμένων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, έγινε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των συμμετεχόντων. Οι απαντήσεις που δόθηκαν με το σταγονόμετρο από τους υπεύθυνους του Ο.Α.Χ.Ο. υπήρξαν ελλιπείς και ασαφείς ακριβώς λόγω του στρατιωτικού απορρήτου που διέπει την όλη διαδικασία. Εξοργιστικότερη όλων όμως είναι η ανακοίνωση καθυστέρησης της έναρξης της υδρόλυσης (από τέλος Ιουνίου μετατέθηκε εντός του Ιουλίου) λόγω υποτιθέμενων προβλημάτων φόρτωσης μέρους του φορτίου στη Συρία (8% του συνολικού φορτίου).

Την Κυριακή το βράδυ, ο ίδιος ο Οργανισμός έβγαλε ανακοίνωση πως ολοκληρώθηκε η μεταφορά του φορτίου και η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, εντός των επόμενων ημερών (εντός του Ιουνίου). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως επιχειρήθηκε παραπληροφόρηση των συμμετεχόντων στην Τηλεδιάσκεψη χωρών, με στόχο να μετατεθεί το πρόβλημα ένα μήνα αργότερα, να μην υπάρξουν προγραμματισμένες κινητοποιήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στη μεταφόρτωση και επί της ουσίας να ενημερωθούμε εκ των υστέρων. Με απλά λόγια, μας καθησύχασαν και μας έπιασαν στον ύπνο!

Πώς μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε; Μας λένε ψέματα απροκάλυπτα και ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Ο εμπαιγμός αυτός στις πλάτες μας και εις βάρος της ζωής μας πρέπει να σταματήσει.

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους φορείς και τους πολίτες που προτίθενται καταρχάς να ενημερωθούν και στη συνέχεια να συμβάλουν με όποιο τρόπο επιθυμεί και μπορεί ο καθένας, να επικοινωνήσουν με το Ανοιχτό Συντονιστικό Κυθήρων και Αντικυθήρων για να οργανώσουμε από κοινού δράσεις και κινητοποιήσεις. Το ενδιαφέρον θεσμικών φορέων και προσώπων, όπως ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ και ο δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης, προσθέτει επιπλέον στήριξη στον αγώνα κατά της εξουδετέρωσης των χημικών στη Μεσόγειο. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δράσουμε συλλογικά. Μονάχα η οργανωμένη συλλογική δράση μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα.

Καλούμε τους πάντες να συμμετάσχουν στις τακτικές συναντήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής όπως θα γνωστοποιούνται στη σελίδα της ομάδας στο facebook (Kythera/ Antikythera: NO chemicals in the Mediterranean). Διευκρινίζουμε ότι το Συντονιστικό των Κυθήρων παραμένει Ανοιχτό και έτοιμο να δεχτεί τις ιδέες, τις προτάσεις και τη φυσική παρουσία όλων των πολιτών.

Όλοι είμαστε απαραίτητοι, κανείς δεν περισσεύει! Όλοι μπορούμε και πρέπει να συνεισφέρουμε! Μας αφορά ΟΛΟΥΣ!

Στοιχεία επικοινωνίας:
Facebook:  Kythera/ Antikythera: NO chemicals in the Mediterranean