Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Πόσο ολέθριο είναι το Ρήγμα της Ανατολίας – Μετασεισμός 4,1R στη Σαμοθράκη

Στην ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας -το οποίο εκτείνεται σε μήκος 1200 χιλιομέτρων, από τα βάθη της Ανατολίας ως τη θάλασσα του Μαρμαρά με τρία παρακλάδια στο Αιγαίο- αποδίδουν οι σεισμολόγοι το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που έγινε αισθητός το Σάββατο στη Λήμνο.

Όπως αναφέρει στο ΕμπρόςNet ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο σεισμός του Σαββάτου είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος (5 χιλιόμετρα) και μεγάλη διάρκεια (30 δευτερόλεπτα) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός.

Μάλιστα, θεωρείται ως συνέχεια του σεισμού μεγέθους 5,9 βαθμών που σημειώθηκε στην περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο.

Η περιοχή θεωρείται υψηλής σεισμικότητας, καθώς το ρήμα της Ανατολίας έχει δώσει σεισμούς ως 7,9 Ρίχτερ το 1939.

Πρόκειται για το πιο ενεργό ρήγμα της Ευρώπης που έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς, όπως αυτός του 1999 στο Ισμιτ και το Ντιζτσέ – ανατολικά της Κωνσταντινούπολης- μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ όπου έχασαν τη ζωή τους 23.000 άνθρωποι.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε το τη δόνηση μεγέθους 7,1 Ρίχτερ που στις 19 Φεβρουαρίου 1969 έσκισε το νησί του Άι-Στράτη στη μέση.

Ο Άι-Στράτης είχε ισοπεδωθεί, 20 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον 40 είχαν τραυματιστεί, προκλήθηκαν κύματα ύψους 1,5 μέτρου, ενώ ζημιές είχαν υποστεί κτήρια ακόμη και στη βόρεια Εύβοια.

—Μετασεισμός στη Σαμοθράκη

Μετασεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:59 το πρωί στο βορειοανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει τη δόνηση στα 4,4 Ρίχτερ.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 44 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαμοθράκης και 53 χιλιόμετρα νoτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.
---------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
---------------------