Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα · ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-04-2014 «ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Καθώς προχωρά η προεκλογική περίοδος και οι συνδυασμοί παρουσιάζουν τις αξιόλογες προτάσεις τους, ο συνδυασμός μας θέλει να θέσει ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα όχι μόνο για το νησί μας, αλλά και για ολόκληρη την ελληνική επαρχία. Τη νεανική επιχειρηματικότητα.


Όλοι γνωρίζουμε ότι το νησί μας πάσχει από την διαρκώς αυξανόμενη γήρανση του μόνιμου πληθυσμού του, όπως εξάλλου και τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας. Παράλληλα, αρκετοί νέοι που πριν λίγα χρόνια επέλεξαν να μείνουν μόνιμα στο νησί, τώρα είτε έχουν ήδη κλείσει τα καταστήματά τους, είτε σκέφτονται πολύ σοβαρά τη φυγή στην Αθήνα ή το εξωτερικό. 

 Μπροστά στο μεγάλο αυτό ζήτημα της σύγχρονης νεανικής μετανάστευσης, η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει λύση. 

Τα Κύθηρα μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων νησιών ή μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας και να δώσουν κίνητρα νεανικής επιχειρηματικότητας, ώστε να αποτρέψουν τη φυγή των νέων και να τους στηρίξουν στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.

Ο συνδυασμός μας, παρουσιάζει σήμερα το παράδειγμα του Δήμου Καρπενησίου, ενός Δήμου ορεινού και μειονεκτικού, με ορεινές δημοτικές κοινότητες που συχνά αποκλείονται λόγω καιρικών συνθηκών επί ολόκληρους μήνες. Ο εκεί Δήμος, λοιπόν, έλαβε την υπ΄αρίθμ 86/2013 απόφαση σύμφωνα με την οποία κάθε Δημότης έως 40 ετών που ιδρύει μία νέα επιχείρηση θα απαλλάσσεται από Δημοτικά Τέλη, Δημοτικούς Φόρους και Τέλη Ύδρευσης για τρία χρόνια. Φυσικά υπάρχει ολόκληρη διαδικασία για την υπαγωγή και τον έλεγχο των συμμετεχόντων, καθώς τα πάντα πρέπει να γίνονται με κανόνες.

Στη δική μας περίπτωση, ο συνδυασμός μας προτείνει (και φυσικά θα εφαρμόσει μόλις αναλάβει τη Διοίκηση του Δήμου) την παροχή κινήτρων στους νέους επιχειρηματίες στα Κύθηρα και Αντικύθηρα ως εξής:

1. Απαλλαγή από ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ, Τέλη Ύδρευσης και Αποχέτευσης για 3 χρόνια.
2. Παροχή υπηρεσιών διαδικτύου.
3. Δωρεάν διαφήμιση της υπαγόμενης επιχείρησης στην αναβαθμισμένη Ιστοσελίδα του Δήμου.
4. Συνεργασία με τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς για ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών.

Η νεότητα, η απασχόληση και η οικονομική ελευθερία των ατόμων προστατεύονται από το Σύνταγμα (άρθρα 22 και 25). Ο Δήμος μας έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τη νέα γενιά να παραμείνει στον τόπο της. Η δράση ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας αυτό το στόχο εξυπηρετεί.
Δεν χρειάζονται μεγάλες αναλύσεις και θεωρίες. Χρειάζονται πράξεις! Η νέα γενιά βαρέθηκε να ακούει υποσχέσεις, απαιτεί ουσία και αποτέλεσμα!
Μπορείτε να δείτε τη σχετική απόφαση του Δήμου Καρπενησίου όπως έχει δημοσιευθεί στη Διαύγεια κάνοντας αναζήτηση με τον σχετικό ΑΔΑ (Αριθμός Δικτυακής Ανάρτησης): ΒΙΗ3ΩΕΓ-ΤΛΣ